Connect with us

Actualitate

10.000 de lei pe hectar, pentru cultivatorii de căpșuni: eligibilitate, suprafețe minime și alte condiții. Proiect

Publicat

Publicitate

Producătorii de căpșuni vor putea primi bani de la stat, 10.000 de lei pe hectarul cultivat, dacă o lege depusă de UDMR va fi aprobată. Legea vine cu anumite condiții, cum ar fi suprafețele minime cultivate și producția la hectar. 

O schemă de ajutor de stat pentru cultivatorii de căpşune a fost elaborată de parlamentarii UDMR într-un proiect de lege, depus, miercuri, la Parlament.

Deputatul UDMR Magyar Lorand, unul dintre iniţiatorii proiectului, a subliniat că în trecut producătorii de căpşune au suferit numeroase discriminări, deoarece nu au fost incluşi nici în categoria fructe şi nici la legume în schemele de ajutor de minimis, potrivit Agerpres.

10.000 de lei pentru producătorii de căpșuni: condiții

El a precizat că, potrivit proiectului de lege, producătorii de căpşune care îşi desfăşoară activitatea ca persoane fizice autorizate (PFA), întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, persoane juridice şi cooperative agricole ar urma să beneficieze de sprijin financiar în valoare de 10.000 lei/ha.

Asta în măsura în care cultivă căpşuni pe o suprafaţă de cel puţin 0,3 hectare sau pe o suprafaţă destinată cultivării în spaţii protejate de cel puţin 500 metri pătrați.

„O altă condiţie care trebuie îndeplinită este obţinerea producţiei de cel puţin 5.000 kg/ha de pe aceste suprafeţe şi comercializarea de cel puţin 3.000 kg/ha până la data de 1 noiembrie a anului în curs.

Publicitate

Producţia de căpşune are o importanţă semnificativă pentru agriculturi locali nu numai în Satu Mare, ci şi în multe părţi ale Transilvaniei.

Generează locuri de muncă, stimulează comerţul local şi implicit contribuie la dezvoltare rurală. Prin urmare, sprijinirea producătorilor de căpşune printr-o schemă de ajutor de stat poate contribui la susţinerea acestui sector vital.

Potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică, în anul 2021, la nivelul întregii ţări, s-au înfiinţat căpşuni pe o suprafaţă de doar circa 2.000 ha.

Statisticile arată că tendinţa de scădere a producţiei de căpşune a fost în medie de 100 de hectare pe an în ultimii 7 ani”, a precizat într-un comunicat de presă deputatul UDMR.

10.000 de lei la hectar pentru producătorii de căpșuni: eligibilitate

România importă din străinătate, în special din Grecia, Turcia şi Bulgaria. Scopul proiectului de lege este de a reduce importurile de căpşune şi de a stimula cultivarea autohtonă.

Potrivit proiectului, pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de stat pentru producţia de căpşune, producătorii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:

  • să solicite ajutorul de stat prevăzut de prezenta lege; să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu căpşune, în anul 2023;
  • să prezinte un certificat de atestare fiscală, nu mai vechi de 30 de zile, din care să reiasă lipsa datoriilor la bugetul de stat;
  • să deţină şi să exploateze suprafeţe cultivate cu căpşune de cel puţin 0,3 ha inclusiv, iar suprafaţa destinată cultivării în spaţii protejate să fie de cel puţin 500 mp inclusiv;
  • să obţină o producţie de minimum 5.000 kg/ha din care să comercializeze cel puţin 3.000 kg/ha până la data de 1 noiembrie a anului de cerere;
  • să nu se afle în reorganizare, lichidare sau faliment la data accesării ajutorului de stat fără a fi emisă o decizie definitivă a instanţelor judecătoreşti de constatare a falimentului până la această dată.

Sumele acordate cu titlu de ajutor de stat în condiţiile prezentei legi nu sunt supuse executării silite prin poprire în cazul în care împotriva beneficiarilor acestora a fost pornită procedura de executare silită, prevede proiectul.

Ajutorul va fi pentru maxim 10 hectare

Ajutorul de stat instituit prin prezenta schemă se acordă pe o perioadă de 3 ani pentru producţia autohtonă şi o singură dată pe an.

Valoarea ajutorului de stat care se acordă beneficiarilor este de 10.000 lei/ha, fără ca această sumă să depăşească 100.000 lei.

Fondurile necesare se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Cererea de plată pentru acordarea ajutorului de stat se depune la sediul centrelor judeţene/ municipiului Bucureşti ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură.

Proiectul de lege a fost depus la Senat, în calitate de primă Cameră sesizată.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Autoturism cuprins de flăcări pe DN 29, lângă Mihai Viteazu, la Ungureni: Pasagerii s-au salvat la timp

Publicat

Publicitate

Un incendiu a izbucnit în această după-amiază la un autoturism aflat în mers pe DN 29, în apropierea localității Mihai Viteazu.

La fața locului au intervenit pompierii militari din cadrul Stației de Pompieri Săveni, care s-au deplasat rapid cu o autospecială de stingere. La sosire, incendiul se manifesta violent la întregul autoturism.

Intervenția promptă a pompierilor a permis lichidarea focului în aproximativ 10 minute, prevenind extinderea flăcărilor în zonă. Din fericire, nu au existat victime – șoferul și cei doi pasageri au reușit să iasă la timp din mașină și s-au evacuat în siguranță.

Potrivit primelor cercetări, cel mai probabil incendiul a pornit de la un scurtcircuit produs la instalația electrică a autoturismului.

Pompierii recomandă șoferilor să verifice periodic starea instalației electrice și să se asigure că autoturismele sunt echipate cu stingător funcțional, pentru a preveni astfel de situații periculoase.

Pentru a preveni incendiile auto, ISU Botoșani recomandă respectarea următoarelor măsuri:
✔ verificaţi instalaţia electrică;
✔ asiguraţi-vă că echipamentele de iluminat electric nu sunt defecte sau neizolate;
✔ verificaţi dacă apar eventuale scurgeri de carburanți sau lubrifianți;
✔ nu faceți improvizații la instalația electrică;
✔ verificați perioada de valabilitate a stingătorului din autovehicul.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Viața unei tinere mămici din Botoșani atârnă de un fir de păr: Medicii au lansat un apel urgent pentru donare de sânge grupa B III negativ

Publicat

Publicitate

Conducerea Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani și medicii Secției Anestezie Terapie Intensivă lansează un apel urgent către populație pentru donarea de sânge cu grupa B III negativ.

Potrivit personalului medical, în prezent există o lipsă acută de sânge B III negativ la nivelul județului, iar situația este critică: o lehuză internată la maternitate are nevoie urgentă de transfuzie. Starea pacientei este gravă, cu hemoglobina coborâtă la pragul critic de 6 g/dl, sub nivelul considerat de siguranță pentru supraviețuire și recuperare.

În urma verificărilor făcute la nivel regional, singura pungă disponibilă cu această grupă de sânge se află în județul Suceava, ceea ce îngreunează intervențiile imediate și crește riscul pentru pacientă.

Medicii fac apel la toți botoșănenii cu grupa B III negativ care sunt sănătoși și pot dona să se mobilizeze și să dea o șansă la viață acestei mame. Cei care doresc să ajute sunt așteptați luni dimineață la Centrul de Transfuzii Județean Botoșani.

„Avem nevoie de sprijinul comunității pentru a salva o viață. Oricine are grupa B III negativ și este eligibil pentru donare este rugat să vină. Orice pungă de sânge contează enorm în această situație”, au transmis medicii de la ATI.

Conducerea spitalului mulțumește anticipat tuturor celor care vor răspunde acestui apel umanitar. Donarea de sânge este un gest de solidaritate și altruism, vital pentru salvarea pacienților aflați în stare critică.

Publicitate

Spitalul reamintește că donatorii beneficiază de analize gratuite, bonuri valorice și, mai ales, de satisfacția de a contribui direct la salvarea unei vieți omenești.

Pentru mai multe detalii despre donare, program sau condiții, cetățenii sunt încurajați să contacteze Centrul de Transfuzii Județean Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

Dacă îl vedeți, să știți că este Eco: Câinele jandarm care veghează la siguranța botoșănenilor

Publicat

Publicitate

Eco nu e un simplu câine. Este partener de încredere al plutonierului Daniel Iorga și un adevărat profesionist în slujba comunității. Împreună formează un cuplu chinologic foarte bine sudat, mereu pregătit să intervină pentru siguranța botoșănenilor.

Are 4 ani și 7 luni, dar deja a dovedit multă pricepere: a fost „școlit” la Centrul Chinologic Sibiu al Ministerului Afacerilor Interne, unde a absolvit cu nota 10 cursul de dresaj specializat în patrulare și intervenție.

Seara trecută, Eco a fost prezent alături de jandarmii botoșăneni la Festivalul Internațional al Cântecului, al Jocului și al Portului Popular „Vasile Andriescu”, pe Pietonalul Unirii din Botoșani. Și-a făcut treaba impecabil, ascultându-și conductorul la fiecare comandă și contribuind la buna desfășurare a evenimentului.

Misiunea jandarmilor continuă și astăzi, între orele 16:00 și 21:00, pentru ca toți participanții să se bucure în siguranță de festival.

Forțele de ordine îi sfătuiesc pe oameni să respecte măsurile stabilite de organizatori, să aibă grijă de copii și de bunurile personale și să solicite sprijinul jandarmilor dacă observă vreo problemă.

Așa că dacă îl vedeți prin oraș, să știți: Eco nu e doar un câine frumos și cuminte. Este parte din echipa care are grijă ca Botoșaniul să fie un loc sigur!

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

De la 1 septembrie Vorona trece la colectarea selectivă din poartă în poartă

Publicat

Publicitate

Primăria comunei Vorona a anunțat că începând cu data de 1 septembrie 2025 va introduce sistemul de colectare a deșeurilor menajere din poartă în poartă pentru toate gospodăriile din comună.

Potrivit administrației locale, măsura este luată în colaborare cu operatorul de salubrizare autorizat și are scopul de a eficientiza ridicarea gunoiului și de a respecta normele de mediu în vigoare.

Noul sistem presupune ridicarea deșeurilor direct din fața gospodăriilor, conform unui grafic prestabilit, dar și selectarea corespunzătoare a deșeurilor reciclabile și biodegradabile, în saci diferiți.

Cetățenii sunt rugați să depoziteze deșeurile în sacii sau pubelele puse la dispoziție, în ziua de colectare, înainte de ora 07:00 dimineața, și să respecte tipurile de deșeuri indicate de operator.

Pubelele și sacii vor fi distribuiți gratuit de reprezentanții Primăriei Vorona, iar programul de colectare va fi afișat la sediul instituției și pe pagina oficială.

Autoritățile locale au anunțat și o campanie de informare pentru a ajuta populația să se familiarizeze cu noul sistem.

Publicitate

„Împreună păstrăm comuna curată și civilizată!”, este mesajul transmis de Primăria Vorona tuturor locuitorilor.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending