Connect with us
Publicitate

Eveniment

1 iunie: Ziua Internațională a Copilului. Scurtă istorie. Cum era să fii copil în absența jucăriilor, tabletelor și televiziunii

Publicat

Publicitate

1 iunie: Ziua Internațională a Copilului este sărbătorită la nivel mondial și este dedicată promovării bunăstării și drepturilor copiilor.

Această zi este un prilej de a atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă copiii din întreaga lume și de a celebra copilăria.

Publicitate

Ziua Internațională a Copilului a fost stabilită pentru prima dată în 1925, în timpul Conferinței Mondiale pentru Protejarea și Bunăstarea Copilului de la Geneva.

În 1954, Adunarea Generală a ONU a recomandat tuturor țărilor să introducă o Zi a Copilului pentru a promova schimburile internaționale și pentru a conștientiza problemele copiilor din întreaga lume.

Ziua Copilului este o ocazie de a sublinia importanța accesului la educație de calitate și la servicii de sănătate pentru toți copiii.

Publicitate

De asemenea, se pune accent pe protejarea copiilor împotriva abuzurilor, neglijenței și exploatării.

Această zi este folosită și pentru a promova egalitatea de șanse pentru toți copiii, indiferent de sex, rasă, religie sau statut socio-economic.

Este un moment pentru a pleda pentru incluziunea copiilor cu dizabilități și a celor din medii defavorizate.

Publicitate

Adoptată de Adunarea Generală a ONU în 1989, această convenție este un instrument esențial în protejarea și promovarea drepturilor copiilor la nivel global.

Ea stabilește o gamă largă de drepturi, inclusiv dreptul la viață, educație, joacă și protecție împotriva exploatării și abuzului.

Percepțiile despre copilărie variază foarte mult în funcție de geografie, cultură și timp, dar toate societățile moderne au tendința de a-și proteja copiii.

Dar nu a fost tot timpul așa. Din preistorie, în Evul Mediu și până la generațiile moderne, statutul copilului a suferit modificări dramatice.

”Copilăria, ca și familia, ne spune Phillippe Aries într-un studiu celebru, este un sentiment recent în Europa.

Considerat în epoca medievală ca un lucru mic și fragil, fără suflet și chip, un res nullias – mortalitatea infantilă era pe atunci foarte ridicată – copilul nu accede la umanitate decât foarte târziu. El trăia până atunci într-o stare de promiscuitate totală care astăzi ne-as candaliza.

Va trebui să vină secolul al XVII-lea pentru ca, odată cu mișcarea de școlarizare inaugurată de ordinele religioase, să înceapă în clasele înstărite considerearea separată a copilăriei și nașterea familiei ca loc de intimitate și afecțiuni private” – Pascal Bruckner – Tentația inocenței.

Cum era să fii copil în antichitate, de exemplu – în absența jucăriilor, tabletelor și televiziunii?

Cercetătorii au putut trage o serie de concluzii despre acest lucru, după descoperirea în Namibia, chiar la sud de Walvis Bay, a unor urme de picior aparținând unor copii.

Din punct de vedere arheologic, urmele erau tinere, datând doar cu aproximativ 1.500 de ani în urmă.

Au fost făcute de un grup mic de copii care mergeau pe o suprafață de noroi uscat după o turmă de oi sau capre.

Unele dintre aceste urme au fost ale unor copii de până la trei ani în compania copiilor puțin mai mari și, probabil, a adolescenților tineri, scrie G4Media.ro.

Aceste urme de picior sunt ale unor copii care se jucau: ocazional se remarcă sărituri și piruete.

De asemenea, ele mai arată că cei mici aveau în grijă o turmă de animele, contribuind la bunăstarea familiei și învățând din mers, de mici, acest lucru.

Alte urme, cu mult mai vechi, au fost descoperite în sudul Etiopiei de mai mulți cercetători de la Università di Roma „La Sapienza”.

Potrivit Theconversation.com, urmele copiilor au fost realizate probabil de specia dispărută Homo heidelbergensis (în urmă cu 600.000 până la 200.000 de ani).

Pe lângă urmele celor mici, au fost descoperite și amprente ale adulților și un mare număr de urme de animale, toate adunate în jurul unor mici bazine noroioase.

Unelte din piatră și rămășițele măcelărite ale unui hipopotam au fost de asemenea găsite la fața locului, semn că cei mici au participat la acțiune.

Acest ansamblu de urme a fost acoperit de un flux de cenușă dintr-un vulcan din apropiere, datat în urmă cu 700.000 de ani. Fluxul de cenușă a fost depus la scurt timp după lăsarea urmelor, deși nu știm exact cât de curând după aceea.

Urmele nu sunt la fel de anatomice distincte ca cele din Namibia, dar sunt mai mici și pot fi făcute de copii de până la unul sau doi ani, stând în noroi în timp ce părinții și frații mai mari își continuau măcelărirea hipopotamului.

Descoperirile creează o perspectivă unică asupra lumii unui copil cu mult timp în urmă. În mod clar, nu erau lăsați acasă în timpul sarcinilor zilnice, ci erau duși alături de adulți, la toate activitățile.

1 iunie, Ziua Copilului: Cum era să fii copil în Evul Mediu

Situația era oarecum similară și în Evul Mediu: atunci copiii erau considerați „mici adulți”. În perioada medievală, copiii au învățat să contribuie la bunăstarea familiei la o vârstă fragedă.

Majoritatea gospodăriilor trebuia să își producă singure hrana, iar copiii au devenit o parte importantă a mecanismului de producție.

Lucrau în grădină, aveau grijă de frații mai mici și în general făceau lucrurile mai ușoare din gospodărie.

Istoricul Liviu Zgârciu spune că obiceiul de a folosi copiii la munci grele s-a păstrat în România până târziu.

Spre exemplu, în anii 30 ai scolului trecut, copiii erau frecvent utilizați la o muncă foarte grea: exploatarea aurului.

”Există fotografii și documente care arată că în 1937, de exemplu, copiii intrau în galeriile de la Roșia Montană și cărau cu spatele minereu. Aveau 10-12 ani. Ei fiind mici, intrau mai ușor pe galerii” spune Zgârciu.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

„O țară ca afară nu e legionară!”. Sute de studenti din București au ieșit în stradă! Tinerii acuză că au fost manipulați prin tiktok: „Nu fascism, nu război, nu Georgescu în turul doi!”

Publicat

Publicitate
Peste 300 de studenți protestează în fața Teatrului Național din București, după ce în primul tur al alegerilor prezidențiale primul loc a fost câștigat de Călin Georgescu, candidat pro-rus cu mesaje neolegionare. Cei peste 300 de studenți care participă în această seară la protestul din fața Teatrului Național scandează: „Călin Georgescu, noul Antonescu! Ne-am săturat, de aia nu plecăm, lupta antifascistă noi o câștigăm”.

UPDATE 20:00 La protest și-a făcut apariția și un grup de 10 tineri care s-au prezentat ca fiind comuniști și care au stârnit hohotele de râs ale mulțimii.

Cei peste 300 de studenți care au ieșit în Piața Universității încă de la orele 18:30 scandează: „Iubirea de țară nu e legionară!” / „Și penal, și legionar, Georgescu la tribunal!” / „Georgescu Georgescu te cheamă Antonescu

În jurul orei 19:40, la fața locului a sosit jandarmeria, potrivit reporterului Edupedu.ro de la fața locului.

Publicitate

Tinerii scandează: „Legiunea nu face națiunea!” / „O țară ca afară nu e legionară!”.

„Viitorul suntem noi, nu-l vrem pe Codreanu doi!” / „20% nu ne fură țara” – se numără printre mesajele lansate studenții care protestează în centrul Capitalei și care fac trimitere la procentul românilor care l-au votat pe Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidențiale.

Amintim că poziționarea lui Călin Georgescu în fruntea clasamentului electoral nu a fost surprinsă de niciun sondaj și de nicio instituție a statului, fiind atribuită mai ales unei strategii de comunicare intense pe TikTok, platformă care i-a permis să-și răspândească mesajele ultra-naționaliste, anti-europene și pline de dezinformări, arată o analiză G4Media.ro și InfoSudEst.
Sursa : edupedu.ro

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Valeriu Iftime: Chiar nu a văzut nimeni că oamenii stau în frig în stații, fără niciun adăpost

Publicat

Publicitate

Este a nu știu câta sesizare pe care o primesc privind lipsa stațiilor de așteptare pentru mijloacele de transport public. O altă situație care mă face să mă întreb dacă cei aflați la conducerea județului au avut ochii închiși când au făcut administrație.

Chiar nu a văzut nimeni că oamenii stau în frig în stații, fără niciun adăpost, în fiecare zi în drum spre muncă?
Atâta ignoranță și lipsă de empatie rar mi-a fost dat să văd…

Ceea ce ar trebui să ne îngrijoreze este că nu este deloc o situație unică la noi în județ. Mi-au fost semnalate zeci de astfel de cazuri și deja am început să iau măsuri. Pentru că ne-am pus serios pe treabă și îmi doresc să readuc în normalitate tot ceea ce PSD a neglijat cu aroganță și sfidare față de botoșăneni.

Publicitate

 

CMF 11240002

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Valeriu Iftime (PNL Botoşani): Iohannis are o vină enormă pentru eşecul lui Ciucă

Publicat

Publicitate

Liderul PNL Botoşani, Valeriu Iftime, consideră că preşedintele României, Klaus Iohannis, are o vină „enormă” în eşecul lui Nicolae Ciucă în alegerile prezidenţiale.

El a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că şeful statului „a stricat PNL” şi l-a atras într-o cursă pe Nicolae Ciucă.

„Iohannis a stricat PNL şi el i-a tras o cursă domnului preşedinte, numai că domnul preşedinte Ciucă, din prea multă eleganţă şi prea mult bun simţ, nu a ştiut să se despartă”, a afirmat Iftime.

Publicitate

Liderul PNL Botoşani s-a arătat dezamăgit de comportamentul lui Iohannis de duminică la ieşirea de la vot.

La nivel naţional, Nicolae Ciucă a obţinut 8,79% din voturile electoratului, în timp ce în judeţul Botoşani a atras voturile a 8,87% dintre alegători. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Cât costă brazii de Crăciun în 2024: Prețurile de la care pornește un brad natural la Romsilva și în magazinele mari din Botoșani

Publicat

Publicitate

Brazii de Crăciun din 2024 sunt disponibili pentru toate gusturile și bugetele. De la opțiuni accesibile oferite de Romsilva, până la brazi eleganți din magazinele de bricolaj, fiecare poate găsi  perfect pentru sărbători.

Prețurile pentru brazii de Crăciun variază în funcție de înălțimea bradului, specia acestuia, locul din care este achiziționat și bineînțeles se ține cont de cât de bogat este pomul.

Publicitate

Brazi naturali de la Romsilva: prețuri accesibile

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva scoate pe piață în acest an aproximativ 19.000 de brazi de Crăciun, la prețuri care încep de la 35 de lei pentru exemplarele de dimensiuni mai mici. Cei mai înalți și mai bogați pot ajunge la câteva sute de lei, în funcție de oferta fiecărei Direcții Silvice.

Publicitate

Ocoalele silvice oferă brazi de 1,3 metri la 35 de lei și brazi de până la 2 metri la 41 de lei.

â

Publicitate

Brazi naturali din magazine de bricolaj

Lanțurile de bricolaj, precum Dedeman, oferă și ele brazi naturali, prețurile variind în funcție de calitate și dimensiune:

Brazi calitatea I (250-300 cm): până la 349 RON.
Brazi de dimensiuni mai mici: 129,90 RON sau 189,90 RON, în funcție de înălțime și bogăție.

Brazi artificiali: durabilitate la preț variabil

Pentru cei care preferă brazii artificiali, oferta include modele pentru toate preferințele:

  • Prețuri de pornire: 17 lei pentru brăduții de mici dimensiuni.
  • Modele de dimensiuni medii: încep de la 130 de lei.
  • Brazi premium: pot ajunge la câteva sute de lei, în funcție de design și materiale.

Brazi la ghiveci: o alegere ecologică, dar mai scumpă

Brazii la ghiveci devin tot mai populari printre cei care doresc să contribuie la protecția mediului. Prețurile acestora pornesc de la 100 de lei și pot depăși 400-500 de lei pentru exemplarele mai mari sau mai bogate.

Acești brazi pot fi replantați după sărbători, ceea ce îi face o investiție pe termen lung.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending