Connect with us

Eveniment

1 iunie – Ziua Internaţională a Copilului celebrată prin muzică, balet, teatru și dans  la Cinematograful Unirea Botoșani

Publicat

Publicitate

,,Cu Arlechin, în lumea copilăriei”, spectacol muzical-coregrafic a copiilor din Săveni, Bucecea și Botoșani, de 1 Iunie 2022, la Cinema Unirea Botoșani, ora 13.00.

1 iunie – Ziua Internaţională a Copilului, este ziua în care revenim cu toţii la momentele tandre şi plăcute ale copilăriei inocente, alături de generaţia în creştere. Este ziua în care încercăm încă o dată să conştientizăm, că interesul pentru copil trebuie să fie  unul prioritar şi că, toţi copiii au nevoie de sprijinul şi atenţia noastră zi de zi.

Este ziua în care toţi copiii trebuie să se simtă bine, să primească cadouri, să se distreze împreună. În această zi, fiecare dintre noi îşi aminteşte de momentele frumoase ale copilăriei, întorcându-se cu gândul în trecut sau retrăind-o prin ochii oricărui copil.

Damean Flavius, vicepreședinte Fundația Județeană pentru Tineret Botoșani: ,,Spectacolele de Ziua Copilului esențializează fericirea vârstei și dorința părinților de a-i încremeni pe mititei în inocență. Culoare, veselie, zâmbete, mișcare, joc, spectaculozitate, bucuria de arăta celor mari că sunt cei mai…cei copii! Ei sunt totul pentru părinți, fragmente din propriile copilării, vise împlinite, nădejde și efort. Strălucesc în fiecare zi și contaminează lumea mohorâtă din jur prin …simpla prezență”.

Ziua Copilului este o sărbătoare care ne îndeamnă să ne minunăm şi să ne bucurăm de fiecare zi şi clipă a vieţii, precum cei mici.. ,,Copilaria este o stare de spirit pe care o retrăim cu toții ori de câte ori privim la copiii sau nepoții noștri, la zâmbetul și veselia lor lipsită de griji. De atenția pe care le-o aratăm, de educația și dragostea pe care le-o oferim micuților, depinde în mare măsură viitorul lor, dar și al nostru. Dragi copii, de ziua voastră vă doresc ca viața să vă fie plină de daruri de iubire, atenție, prietenie și bucurie. Să fiți oameni buni mereu cu zâmbetul pe buze. Să învățați cu sârguință, să creșteți frumos și să-i bucuraţi pe părinți. Pe drumul vieții, exemplele bune să vă fie calauză .Cu drag vă îmbrățișez pe toți!” Ovidiu Ivanov, Președinte Comunitatea Ruşilor Lipoveni din Botoşani.

 

Publicitate

Program spectacol:

1.Ansamblul de dans “Românașii” de la Școla Gimnazială Nr. 13, Botoșani,  suită de dansuri populare,  coordonatori,prof. Anamaria Hazaparu, prof. Mihaela Filip și Mihai Chelărescu, coregraf Asociația ,,Arlechin”;

  1. Grup vocal “Star Music”- ,,Imnul Copilăriei”, prof. Roxana Pricop;
  2. Grup Vocal “Crenguță de busuioc”- mentor artistic Carmen Cornaci: Antonia Cimpoieșu – ,,Are tata trei fetițe”; Antonia Bobișteanu – ,,Eu din joc nu mă opresc”; Maria Volintiriu – ,,Spune-mi lună și tu soare”; Maria Bulboacă – ,,Moldoveanca gospodină”; Jessica Afloarei – ,,Bade bade și iar bade”; Anastasia Podovei – ,,Omule care ai frate”; Rareș Marosac – ,,Dumitraș cu Ilenuța”; Amalia Patronic – ,,Ce frumos mai zice struna”; Duet: rareș Marusac & Amalia Patronic – ,,I-auzi dragă surioară”.
  3. Ansamblul „Solovușki” (Privighetoarea) al Comunității Rușilor Lipoveni din Botoșani, coordonator Olga Zakoliukina, îndrumător artistic, dans, Livia Ivanov, artişti: Condratova Anna, Condratova Kira, Condratova Ștefania, Stoian Anastasia, Stoian Daria, Maliș Ana, Maliș Maria, Podariu Paul, Podariu Anastasi, Ivanov Luca, Ivanov Ștefania, Amos Anuța, Amos Matei, Mihai Silvia, Paramanov Anca, Ivanov Antonie, Clapon Alexandra, Ihorov Daria, Ivanov Anastasia;

5.Elisa Cârlig, ,,Samba Florilor”,  prof. Mădălina Mocanu;

  1. Academia de arte ,,Sammy Lerner”, Săveni, -,,Dansul copiilor”, coregrafia Flavius Damean;

7.Ansamblul Vocal “Star Music”- ,,Uiuiui bradui, bradui”, prof. coordonator Roxana Pricop;

8.Ansamblul de dansuri populare “Românașii” de la Școla Gimnazială Nr. 13, Botoșani,  suită de dansuri populare,  coordonatori,  prof.  Anamaria Hazaparu și Mihai Chelărescu, coregraf Asociația ,,Arlechin”;

9.Ansamblul de dans modern “Steluțele vesele”, coregraf Geanina Chelaru;

10.Grup vocal “Star Music “, prof. coordonator Roxana Pricop:Daria Cioclea – ,,Hai la sârbă roată”; Gangă Marta Ecaterina- ,,Când răsare soarele”; Ionut Tatarciuc – ,,Pe toloaca satului”; Sofia Dumitras- ,,Visător”; Alessia Acsinte- ,,Toți copii”; Șcarlii Mălina- ,,Nebun de alb”.

  1. Grup vocal “Star Music”- ,,Cine m-a făcut om mare”, prof. coordonator Roxana Pricop;
  2. Ansamblul “Ivușka” (Privighetoarea) al Comunității Rușilor Lipoveni din Botoșani, coordonator Livia Ivanov, artişti: Ivanov Vladimir, Amos Ekaterina, Podariu David, Calinov Emilia, Ihorov Daria , Claudia Creţu, Ihorov Marina, Lupu Alexandru, Amos Matei, Clapon Alexandra, Amos Amalia;
  3. Ansamblul “Pădureanca”, comuna Coșula, coregraf Adrian Ursache;
  4. Premiile excelenței în educația non-formală: Palatul Copiilor Botoșani – Cercul de orientare turistică, Centrul Județean de Voluntariat Botoșani, Fundația Județeană pentru Tineret Botoșani, Organizația Națională ,,Cercetașii României” – Centrul local ,,Cutezătorii” Botoșani – Iuliana Damian, Mihaela Epure, Anamaria Hazaparu, Mihaela Filip, Manuela Sorohan, Oana Rusu, Roxana Pricop, Bianca Ionel, Viorel Hrițcu, Monica Aruxandei, Simon Marcu, Sebastian Gheorghiu.
  5. Recital, Karina Todireanu, artist și profesor Societatea Culturală ,,Arlechin”.

Amfitrioni eveniment: Ecaterina Amos, Vladimir Ivanov.

Eveniment cu licență – organizator spectacol, Flavius Alin Damean, director executiv Societatea Culturală ,,Arlechin”. Info line: www.arlechinromania.ro

președinte, prof. Diana Damean

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

Consiliul Economic și Social: Măsurile fiscal-bugetare propuse conduc la prăbușirea puterii de cumpărare a tuturor cetățenilor

Publicat

Publicitate

Măsurile fiscal-bugetare propuse recent conduc la scăderea puterii de cumpărare a tuturor cetățenilor și afectează stabilitatea sau predictibilitatea în societate, generând un impact social și economic negativ asupra întregii societăți, care va resimți efecte similare perioadei anilor 2010, arată Consiliul Economic și Social, care a avizat nevaforabil, vineri, pachetul fiscal pregătit de Guvern, relatează agerpres.ro.

‘Măsurile impuse, respectiv creșterea TVA la alimente, servicii și medicamente, creșterea accizelor la carburant și a taxei de rovignetă, vor duce la creșterea prețurilor la alimentele de bază și medicamente, iar împreună cu liberalizarea prețurilor la energia electrică și gaze, diminuarea veniturilor pentru o parte dintre salariați prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 36/2025, toate acestea conduc la o scădere drastică a nivelului de trai într-un timp foarte scurt, fără o pregătire prealabilă a populației, mai ales a persoanelor și familiilor vulnerabile. Considerăm că măsurile de austeritate trebuiau abordate etapizat, pe o perioadă mai mare de timp’, precizează CES în avizul publicat vineri.

Consiliul Economic și Social menționează, de asemenea, că, având în vedere complexitatea proiectului de act normativ, este necesară o analiză detaliată și riguroasă, ceea ce este imposibil de realizat în termenul insuficient pus la dispoziție în vederea avizării acestuia.

Potrivit documentului citat, ansamblul măsurilor propuse este dezechilibrat din punct de vedere social, lipsit de un mecanism de compensare pentru categoriile vulnerabile și construit pe o logică fiscală regresivă.

‘Proiectul nu respectă principiile echității și progresivității în materie de politici publice, transferând presiunea fiscală către populația cu venituri mici și medii. Măsurile propuse sunt susceptibile să adâncească inegalitățile sociale, să afecteze accesul la bunuri esențiale și să reducă capacitatea de subzistență a gospodăriilor vulnerabile. De asemenea, ele pot avea un efect de destabilizare socială și de alimentare a tensiunilor sociale și politice într-un context marcat deja de polarizare și neîncredere instituțională’, se mai arată în avizul CES.

Măsura creșterii cotei de TVA de la 9% la 11% pentru mai multe categorii de produse esențiale va avea efect inflaționist asupra cheltuielilor gospodăriilor și va afecta accesul la bunuri esențiale mai ales în cazul categoriilor sociale vulnerabile, susține CES. De asemenea, măsura contravine recomandărilor europene privind protejarea categoriilor vulnerabile în perioade de ajustări fiscale, arată sursa citată.

Publicitate

Referitor la introducerea contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru persoanele care realizează venituri din pensii peste 3.000 de lei, CES subliniază că, deși este introdus un plafon de protecție, măsura afectează pensionarii cu venituri medii, care nu beneficiază de alte forme de sprijin și au cheltuieli medicale recurente. Impactul este semnificativ în special pentru pensionarii din orașele mari, unde costul vieții este mai ridicat, iar în lipsa unor măsuri de compensare, această contribuție echivalează cu o reducere netă a pensiei, arată Consiliul Economic și Social.

Pe de altă parte, documentul atrage atenția că eliminarea din rândul persoanelor asigurate la sănătate fără plata contribuției a celor incluși în programele naționale de HIV/SIDA și de tuberculoză aduce un risc epidemiologic mult prea ridicat raportat la economiile bugetare.

În ceea ce privește creșterea TVA pentru produse culturale, măsura afectează accesul la cultură, educație și informare, în special pentru tineri și pentru persoanele din comunități cu resurse limitate, într-un context în care nivelul de educație civică și alfabetizare funcțională este deja problematic.

Cu privire la prevederea conform căreia ordonatorii de credite acorda lunar, pentru personalul încadrat ale cărui salarii lunare sunt de până la 6.000 lei net, o indemnizație de hrană de 347 lei lunar, CES consideră că reducerea pragului afectează personalul cu experiență, care depășește pragul de 6.000 lei net fără a avea venituri considerate ‘excesive’. ‘Această măsură poate genera demotivare și un risc crescut de migrație către sectorul privat sau extern’, avertizează CES.

‘Proiectul de lege, în forma actuală, nu este fundamentat pe o analiză solidă a impactului social agregat, nu conține măsuri de protecție compensatorie și nu respectă principiile constituționale privind echitatea fiscală și solidaritatea socială. Se impune demararea unei reforme fiscale echilibrate, care să conțină măsuri de protecție reală a cetățenilor vulnerabili. Fără astfel de corecturi, riscăm nu doar o degradare a condițiilor de trai, ci și o explozie de neîncredere instituțională și radicalizare socială, cu consecințe directe asupra democrației și stabilității în societate’, precizează Consiliul Economic și Social.

Citeste mai mult

Eveniment

CFR adaptează circulația trenurilor la valul de caniculă extremă din țară. Consultați mersul trenurilor dacă plecați în vacanță

Publicat

Publicitate

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA informează că, în contextul prognozelor meteorologice care indică temperaturi extreme la nivel național în perioada următoare, vor fi aplicate măsuri speciale pentru desfășurarea în condiții de siguranță a traficului feroviar, potrivit unui comunicat, relatează agerpres.ro.

Astfel, în zonele unde temperatura la nivelul șinei atinge sau depășește 50 de grade Celsius, se va dispune reducerea vitezei de circulație a trenurilor, în conformitate cu prevederile instrucțiunilor feroviare în vigoare.

Conform surse citate, pe întreaga rețea feroviară, personalul de specialitate din cadrul CFR SA desfășoară permanent activități suplimentare de verificare și monitorizare a stării infrastructurii. Temperaturile înregistrate la nivelul șinelor sunt supravegheate în timp real, astfel încât echipele de întreținere să poată interveni prompt acolo unde situația o impune, prevenind eventuale incidente sau disfuncționalități.

Compania menționează că reducerea temporară a vitezei de circulație a trenurilor în condiții de caniculă este o măsură esențială, menită să asigure desfășurarea traficului feroviar în cele mai bune condiții de siguranță, chiar și în situații meteorologice extreme.

De asemenea, compania recomandăm publicului călător să consulte în prealabil mersul trenurilor, având în vedere temperaturile extreme prognozate la nivel național și posibilele perturbări cauzate de caniculă.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de duminică, 6 iulie 2025

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 6 iulie 2025, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 6 iulie 2025:

Loto 6/49: 8, 32, 33, 19, 20, 1

Loto 5/40: 40, 7, 35, 9, 37, 21

Joker: 45, 42, 14, 26, 4 + 4

Noroc: 0 8 4 9 2 0 2

Publicitate

Noroc Plus: 8 7 4 4 8 8

Super Noroc: 2 8 2 2 6 9

Citeste mai mult

Eveniment

Dacă plecați la drum: Luni, restricții de tonaj în 15 județe din Oltenia și Muntenia din cauza caniculei

Publicat

Publicitate

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) anunță instituirea de restricții de tonaj (≥7,5 tone) pe autostrăzi, drumuri expres și drumuri naționale în 15 județe din Oltenia și Muntenia, luni, 7 iulie 2025, în intervalul orar 12.00–20.00.

Măsura este motivată de temperaturile extreme prognozate, cu valori de 38–41 de grade Celsius, pentru care ANM a emis cod roșu. Județele vizate sunt Mehedinți, Gorj, Dolj, Olt, Vâlcea, Teleorman, Argeș, Giurgiu, Dâmbovița, Ilfov, Prahova, Călărași, Ialomița, Buzău și Brăila.

Restricțiile vizează vehiculele cu masă totală maximă autorizată de minimum 7,5 tone, cu scopul de a proteja structura drumurilor expuse la degradare în condiții de caniculă extremă.

Exceptate de la restricții sunt:

  • transporturile de persoane;
  • transporturile de animale vii și produse perisabile de origine animală și vegetală;
  • vehicule de intervenție în caz de forță majoră;
  • transporturi funerare și poștale;
  • echipamente de prim ajutor și carburanți;
  • mărfuri sub temperatură controlată;
  • tractarea vehiculelor avariate;
  • distribuirea de apă și hrană în zone calamitate;
  • vehicule specializate pentru salubrizare;
  • apă îmbuteliată;
  • produse agricole;
  • transporturi militare implicate în exerciții multinaționale;
  • produse alimentare diverse (patiserie, panificație, zahăr, ciocolată, paste făinoase, băuturi etc.).

De asemenea, sunt exceptate utilajele CNAIR și cele închiriate pentru lucrări în derulare.

CNAIR precizează că restricțiile pot fi ridicate, menținute sau prelungite în funcție de evoluția condițiilor meteo și recomandă șoferilor să consulte sursele oficiale de informare înainte de plecarea la drum.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending