Connect with us
Publicitate

Eveniment

1 iunie Ziua Copilului. Scurtă istorie a copilăriei: lucruri neștiute despre cei mici, din Antichitate până în Evul Mediu

Publicat

1 iunie este Ziua Internațională a Copilului. Ziua Copilului a început în a doua duminică a lunii iunie, în 1857, datorită reverendului Dr. Charles Leonard, pastor al Bisericii Universaliste a Răscumpărătorului din Chelsea, Massachusetts.

El a organizat un serviciu special dedicat și pentru copii. Leonard a numit această zi Ziua trandafirului, deși a fost mai târziu numită Duminică de flori și apoi Ziua Copilului.

Percepțiile despre copilărie variază foarte mult în funcție de geografie, cultură și timp, dar toate societățile moderne au tendința de a-și proteja copiii.

Vezi și Mesaje de 1 iunie – Ziua Copilului

Dar nu a fost tot timpul așa. Din preistorie, în Evul Mediu și până la generațiile moderne, statutul copilului a suferit modificări dramatice.

”Copilăria, ca și familia, ne spune Phillippe Aries într-un studiu celebru, este un sentiment recent în Europa.

Considerat în epoca medievală ca un lucru mic și fragil, fără suflet și chip, un res nullias – mortalitatea infantilă era pe atunci foarte ridicată – copilul nu accede la umanitate decât foarte târziu. El trăia până atunci într-o stare de promiscuitate totală care astăzi ne-as candaliza.

Va trebui să vină secolul al XVII-lea pentru ca, odată cu mișcarea de școlarizare inaugurată de ordinele religioase, să înceapă în clasele înstărite considerearea separată a copilăriei și nașterea familiei ca loc de intimitate și afecțiuni private” – Pascal Bruckner – Tentația inocenței.

Cum era să fii copil în antichitate, de exemplu – în absența jucăriilor, tabletelor și televiziunii?
Cercetătorii au putut trage o serie de concluzii despre acest lucru, după descoperirea în Namibia, chiar la sud de Walvis Bay, a unor urme de picior aparținând unor copii.

Din punct de vedere arheologic, urmele erau tinere, datând doar cu aproximativ 1.500 de ani în urmă.

Au fost făcute de un grup mic de copii care mergeau pe o suprafață de noroi uscat după o turmă de oi sau capre.

Unele dintre aceste urme au fost ale unor copii de până la trei ani în compania copiilor puțin mai mari și, probabil, a adolescenților tineri, scrie G4Media.ro.

Aceste urme de picior sunt ale unor copii care se jucau: ocazional se remarcă sărituri și piruete.

De asemenea, ele mai arată că cei mici aveau în grijă o turmă de animele, contribuind la bunăstarea familiei și învățând din mers, de mici, acest lucru.

Alte urme, cu mult mai vechi, au fost descoperite în sudul Etiopiei de mai mulți cercetători de la Università di Roma „La Sapienza”.

Potrivit Theconversation.com, urmele copiilor au fost realizate probabil de specia dispărută Homo heidelbergensis (în urmă cu 600.000 până la 200.000 de ani).

Pe lângă urmele celor mici, au fost descoperite și amprente ale adulților și un mare număr de urme de animale, toate adunate în jurul unor mici bazine noroioase.

Unelte din piatră și rămășițele măcelărite ale unui hipopotam au fost de asemenea găsite la fața locului, semn că cei mici au participat la acțiune.

Acest ansamblu de urme a fost acoperit de un flux de cenușă dintr-un vulcan din apropiere, datat în urmă cu 700.000 de ani. Fluxul de cenușă a fost depus la scurt timp după lăsarea urmelor, deși nu știm exact cât de curând după aceea.

Urmele nu sunt la fel de anatomice distincte ca cele din Namibia, dar sunt mai mici și pot fi făcute de copii de până la unul sau doi ani, stând în noroi în timp ce părinții și frații mai mari își continuau măcelărirea hipopotamului.

Descoperirile creează o perspectivă unică asupra lumii unui copil cu mult timp în urmă. În mod clar, nu erau lăsați acasă în timpul sarcinilor zilnice, ci erau duși alături de adulți, la toate activitățile.

1 iunie, Ziua Copilului: Cum era să fii copil în Evul Mediu
Situația era oarecum similară și în Evul Mediu: atunci copiii erau considerați „mici adulți”. În perioada medievală, copiii au învățat să contribuie la bunăstarea familiei la o vârstă fragedă.

Majoritatea gospodăriilor trebuia să își producă singure hrana, iar copiii au devenit o parte importantă a mecanismului de producție.

Lucrau în grădină, aveau grijă de frații mai mici și în general făceau lucrurile mai ușoare din gospodărie.

Istoricul Liviu Zgârciu spune că obiceiul de a folosi copiii la munci grele s-a păstrat în România până târziu.

Spre exemplu, în anii 30 ai scolului trecut, copiii erau frecvent utilizați la o muncă foarte grea: exploatarea aurului.

”Există fotografii și documente care arată că în 1937, de exemplu, copiii intrau în galeriile de la Roșia Montană și cărau cu spatele minereu. Aveau 10-12 ani. Ei fiind mici, intrau mai ușor pe galerii” spune Zgârciu.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

Vizele SUA vor putea fi reînnoite fără un nou interviu. Anunțul Secției Consulare a Ambasadei SUA din România

Publicat

Secția Consulară a Ambasadei SUA din România promovează programul de reînnoire a vizelor fără interviu cu scopul de a aproba un număr record de vize pentru cetățenii români eligibili în anul fiscal 2024, au anunțat reprezentanții Ambasadei SUA.

”Avem plăcerea de a reaminti solicitanților de viză despre avantajele programului de reînnoire a vizelor fără interviu, ca parte a planului nostru de îmbunătățire și simplificare a serviciilor de viză.

Acest program permite solicitanților cărora li s-au eliberat anterior vize să și le reînnoiască fără a se prezenta la un nou interviu la Ambasada SUA din București.

Solicitanții de viză care doresc să beneficieze de acest serviciu trebuie să viziteze pagina Reînnoire Viză  pentru a afla mai multe detalii despre criteriile specifice pentru reînnoirea vizei fără interviu.

Pagina web USTravelDocs dedicată programărilor pentru interviu va propune solicitanților o serie de întrebări care să reflecte criteriile de eligibilitate pentru reînnoire a vizelor.

Solicitanții eligibili vor fi rugați să tipărească pagina de confirmare Fără Interviu și să depună documentele necesare la unul dintre birourile firmei de curierat din România.

Oricât de mult ne bucurăm să întâlnim solicitanții de viză la interviu, dorim să vă ajutăm să evitaţi efortul de a vă prezenta la Ambasadă, dacă nu este absolut necesar. În acest scop, varianta fără interviu este simplă, rapidă și fără probleme” au transmis reprezentanții Ambasadei SUA.

Documentele necesare sunt pentru obținerea vizei SUA fără interviu:

  • pașaport (cel valabil şi cel anterior),
  • pagina de confirmare a formularului DS-160,
  • fotografii recente,
  • chitanța pentru taxa de viză /dovada plății,
  • pagina de confirmare Fără Interviu
  • documentele corespunzătoare în funcție de categoria de viză solicitată.

Citeste mai mult

Eveniment

Autorităţile şi instituţiile publice, obligate să comunice în termen de 10 zile răspunsul la petiţiile cetăţenilor

Publicat

Autorităţile şi instituţiile publice ar putea fi obligate să comunice în termen de 10 zile răspunsurile la petiţiile cetăţenilor, indiferent dacă soluţia este favorabilă sau nefavorabilă. Măsura este prevăzută într-un proiect legislativ depus recent la Senat. 

„Autorităţile şi instituţiile publice sesizate au obligaţia să comunice petiţionarului, în termen de 10 zile de la data înregistrării petiţiei, răspunsul, indiferent dacă soluţia este favorabilă sau nefavorabilă.

Răspuns în termen de 10 zile de la înregistrarea petiției

Pentru soluţionarea petiţiilor trimise, de la autorităţi sau instituţii publice termenul de 10 zile curge de la data înregistrării petiţiei la autoritatea sau instituţia publică competentă.

În situaţia în care aspectele sesizate prin petiţie necesită o informare şi o cercetare mai amănunţită, conducătorul autorităţii sau instituţiei publice poate prelungi termenul cu cel mult 10 zile.

De asemenea, în domeniul energiei şi gazelor naturale termenul poate fi prelungit cu cel mult 15 zile, cu notificarea prealabilă a petentului”, se menţionează în proiectul de lege, inițiat de către trei senatori PNL.

Parlamentarii menţionează în expunerea de motive că propunerea lor are ca scop reducerea timpului în care un cetăţean trebuie să primească răspuns de la o autoritate publică, de la 30 de zile la 10 zile, ţinând cont că în ultima perioadă majoritatea petiţiilor sunt transmise prin mijloace electronice de comunicare, iar instituţiile publice, fie ele primării, consilii judeţene, ministere sau autorităţi subordonate acestora îşi desfăşoară activitatea cu publicul preponderent on-line.

„Tehnic, rezolvarea petiţiilor transmise în format electronic, prelucrarea şi repartizarea lor în interiorul direcţiilor instituţiilor publice pentru primirea răspunsurilor este mult mai uşoară”, mai spun iniţiatorii.

Proiectul legislativ urmează să fie dezbătut mai întâi la Senat, apoi la Camera Deputaţilor care este for decizional în acest caz.

sursa: agerpres.ro

Citeste mai mult

Eveniment

Amenzi usturătoare pentru angajatorii din Botoșani depistați că nu au asigurat echipament de protecție lucrătorilor

Publicat

În ultimele două luni, la nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă Botoșani s-a desfășurat Campania Națională pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă și pentru verificarea modului în care sunt respectate cerințele minime pentru îmbunătățirea securității și protecția sănătății lucrătorilor, de către angajatorii care desfășoară activități de depozitare și comercializare a carburanților auto:

  • cod CAEN 4671 – Comerț cu ridicata al combustibililor lichizi și gazoși al produselor derivate;
  • cod CAEN 4730- Comerț cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate.

În cadrul acestei campanii, inspectorii de muncă din cadrul compartimentelor Relații de Muncă și Sănătate și Securitate în muncă au efectuat 18 controale.

În domeniul relațiilor de muncă s-au constatat 21 neconformități pentru remedierea cărora s-au dispus măsurile corespunzătoare și s-au aplicat 2 sancțiuni cu amendă în cuantum total de 6.000 lei.

Deficiențele cele mai des intâlnite au fost :

  • Neacordarea repausului săptămânal de 48 de ore consecutive,
  • Neevidențierea in contractul individual de muncă a modului de repartizare a orelor de muncă,
  • Neînmânarea contractului individual de muncă salariatului la angajare,
  • Nepăstrare copii ale contractelor de muncă la locul de muncă.

 

În domeniul securității și sănătății în muncă s-au constatat 28 neconformități pentru remedierea cărora s-au dispus măsurile corespunzătoare și s-au aplicat 3 sancțiuni cu amendă în cuantum total de 24.000 lei și 25 de avertismente.

 

Printre neconformitățile constatate enumerăm:

  • Neasigurarea de către angajator a purtării echipamentului de protecție de către toți lucrătorii,
  • Truse medicale de prim ajutor expirate sau incomplete,
  • Nepăstrarea fișelor de instruire individuală însoțite de fișa de aptitudini profesionale la punctul de lucru ci la sediul unității,
  • Rastelele cu butelii nu sunt legate la pământ,
  • Categoriile de echipamente individuale de protecție nu sunt asigurate corespunzător,
  • Semnalizare de securitate și sănătate în muncă incompletă,
  • Lipsa planului de prevenire şi protecţie la punctul de lucru;
  • Neactualizarea planului de prevenire si protectie,
  • Fișele de instruire nu aveau anexată copia fișei de aptitudini profesionale,
  • Lipsa evaluării riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională la punctul de lucru,
  • Existenţa Raportului de protecţie la explozie fără documentaţia de referinţă (documentul de protecţie la explozie),
  • Lipsa evidenţei zonelor cu risc ridicat şi specific.

 

Valoarea totală a amenzilor aplicate de către  ITM Botoşani, în cadrul domeniilor  Sănătate şi Securitate în Muncă şi Relaţii de Muncă este de 30.000 lei.

 

 

 

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Avocata familiei Alexandrei Ivanov cere arestarea medicului de gardă din noaptea decesului

Publicat

Avocata familiei Alexandrei Ivanov, tânăra care a murit în Maternitatea Botoşani din cauza neglijenţei cadrelor medicale, a anunţat, vineri, că va cere procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava să propună arestarea preventivă a medicului de gardă din noaptea decesului.

Geanina Vera Poroşnicu a declarat că o astfel de măsură se impune după ce medicul a încheiat, la mijlocul lunii septembrie, un contract de partaj al bunurilor imobile şi mobile deţinute şi care au fost puse sub sechestru asigurător.

“Vom cere arestarea preventivă a suspectei şi anularea contractului de partaj efectuat după comiterea faptei şi în curs de cercetare penală”, a transmis Poroşnicu.

Alexandra Ivanov, o tânără de 25 de ani, a murit pe 18 august, la aproape nouă ore după ce a fost internată în Maternitatea din Botoşani. Ea era însărcinată în luna a treia şi a ajuns la spital pe 17 august, în jurul orei 23,30, după ce a acuzat dureri şi hemoragie.

După ce a fost supusă unui set de analize şi a fost perfuzată, cadrele medicale au ignorat-o toată noaptea. A doua zi dimineaţă, starea ei de sănătate s-a înrăutăţit considerabil, decedând în Secţia de anestezie – terapie intensivă.

Tânăra nu a beneficiat timp de aproape şapte ore de îngrijiri medicale, se arată într-un raport preliminar întocmit de Direcţia de Sănătate Publică Botoşani.

Potrivit sursei citate, pacienta Alexandra Ivanov a fost internată la ora 23,30 cu “sângerare pe căi genitale externe, dureri hipogastrice şi lombare”. Diagnosticul stabilit la internare a fost de “sarcină oprită în evoluţie, metroragie minoră, observaţie anemie secundară”.

Inspectorii sanitari au stabilit că “de la ora 00,45, când i s-au administrat ser fiziologic şi un medicament, până la 07,35 nu a mai fost efectuată nicio manevră de îngrijire” pentru tânăra respectivă. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending