Connect with us

Eveniment

1 iulie: Ziua în care s-a născut medicul chirurg Leon Dănăilă, cetăţean de onoare al municipiului Botoşani

Publicat

Publicitate

Academicianul Leon Dănăilă, medic neurochirurg, cercetător şi inventator, s-a născut la 1 iulie 1933, la Darabani, judeţul Botoşani.

Potrivit site-ului Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, www.aosr.ro, după absolvirea Facultăţii de Medicină din Iaşi în anul 1958, Leon Dănăilă a lucrat timp de doi ani ca medic stagiar la Spitalul din Comăneşti (1958-1960) şi apoi un an la Circumscripţia Sanitară din Dărmăneşti (1960-1961). În anul 1961, prin concurs, a ocupat postul de medic secundar neurochirurg la Clinica de Neurochirurgie de la Spitalul „Gh. Marinescu” din Bucureşti.

A devenit, în anul 1966, medic specialist neurochirurg, în anul 1972, doctor în medicină cu lucrarea „Neurinomul spinal”, în 1974, medic primar neurochirurg gradul III, în anul 1981, medic primar neurochirurg gradul II şi şef al Secţiei VII de neurochirurgie vasculară şi microneurochirurgie. În anul 1972, a absolvit la cursuri de zi şi Facultatea de Filozofie – Psihologie din Bucureşti.

A studiat neurochirurgia timp de un an la New York, în cadrul unei burse Fullbright (1980-1981), şi a participat la diferite specializări, cursuri şi schimburi de experienţă la Budapesta (1978 şi 1979), Delft (1981), Moscova (1982), Edinburgh (1990), Glasgow (1990), Düsseldorf (1991), Paris (1991), Bruxelles (1995). În aceste stagii de specializare din Europa şi SUA, precum şi la diferitele congrese internaţionale, a cunoscut direct şi a schimbat opinii profesionale cu cele mai mari personalităţi neurochirurgicale din lume.

A ocupat prin concurs, în anul 1991, postul de profesor universitar neurochirurg la Clinica II Neurochirurgie a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, iar în anul 1992, pe cel de profesor de psihoneurologie la Facultatea de Psihologie a Universităţii „Titu Maiorescu” din Bucureşti.

Datorită acestor specializări şi aplicării celor mai moderne tehnici operatorii, a reuşit să facă operaţii neurochirurgicale dintre cele mai complexe şi să scadă mortalitatea operatorie la procente comparabile cu ale celor mai renumite clinici de neurochirurgie din lume, precizează site-ul www.aosr.ro. Astfel, în cazul neurinoamelor de acustic a redus mortalitatea operatorie de la 51% la 4%, iar în domeniul anevrismelor intracerebrale, de la 49% la 4%. Aceste rezultate se datorează unei tehnici operatorii bine puse la punct, precum şi faptului că a introdus în arsenalul sălii de operaţie din România microscopul operator (1979) şi laserul (1984).

Publicitate

A efectuat peste 27.000 de intervenţii chirurgicale, din care 14.700 cu microscopul operator şi 715 cu laserul, conform sursei citate mai sus. Gradul de dificultate al intervenţiilor chirurgicale (anevrisme intracraniene – peste 2.700, malformaţii arteriovenoase – peste 300, neurinoame acustice – peste 350, tumori hipofizare – peste 250, meningioame – peste 1.300, tumori de trunchi cerebral, tumori medulare, tumori intraorbitare, tumori de bază a craniului, tumori intraventriculare, tumori de glandă pineală etc.), numărul mare al acestora, precum şi excelentele rezultate obţinute postoperator îl situează în rândul celor mai mari neurochirurgi din lume.

Academicianul Leon Dănăilă deţine 18 brevete de inventator şi zece de inovator şi este autorul a 39 de cărţi de specialitate. A publicat şi comunicat 317 lucrări ştiinţifice: 93 publicate în străinătate şi în reviste româneşti cu circulaţie internaţională (în limba engleză); 63 publicate în limba română în diverse reviste medicale româneşti; 46 comunicate la diferite congrese internaţionale şi 115 comunicate la simpozioane şi congrese din ţară. Lucrările sale sunt citate de profesori şi cercetători de renume din întreaga lume. A participat la peste 150 de manifestări ştiinţifice naţionale şi internaţionale.

I-au fost acordate, de-a lungul timpului, numeroase premii şi distincţii. Este evidenţiat în Munca sanitară cu ordinul 117/1980. Deţine patru premii ale Academiei Române pentru cărţile „Tratamentul tumorilor cerebrale” – 1995, „Apoptoza” – 2001, „Atlas of Surgical Pathology of the Brain” – 2002, „Lasers in Neurosurgery” – 2003. I-au fost conferite: Premiul Internaţional „Romeo del Vivo” – 1996, de către Departamentul de Neurochirurgie din Calabria, Italia; o diplomă din partea Editurii Militare – 1976; Medalia „Societatea Ateneul Român” – 1990; Medalia Caritas Catholica Vlaanderen – Belgia, 1995. ABI World Laureate (1999). În 2003, World Nations Congress ABI din USA i-a acordat titlul de senator, iar în 2002 i-a fost acordat titlul de Cavaler de către Académie Européenne d’Informatisation.

La 1 decembrie 2000, prin decret prezidenţial, profesorului Leon Dănăilă i-a fost conferit Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Ofiţer. I-au fost decernate, de asemenea, Premiul Academiei de Ştiinţe Medicale pentru activitatea de cercetare – inovare în medicină (8 decembrie 2000), Diploma de Onoare a Universităţii „Titu Maiorescu” din Bucureşti (18 decembrie 2000), Diploma de excelenţă Academică a UMF „Carol Davila” din Bucureşti (decembrie 2004), precum şi Premiul Top Medici (31 ianuarie 2008).


În 2009, a obţinut Trofeul de excelenţă la „Gala 10 pentru România”. La 22 februarie 2013, cu prilejul primei ediţii a manifestării „Zilele Medicale ale Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti”, profesorul Leon Dănăilă a fost premiat, alături de alte personalităţi ale vieţii medicale, cu diploma şi medalia de argint a CMMB. S-a numărat, de asemenea, printre personalităţile cărora le-au fost decernate, la 28 aprilie 2015, Premiile de Excelenţă în Sănătate din partea Ministerului Sănătăţii.

La 8 aprilie 2010 i-a fost conferit Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Comandor, iar la 1 decembrie 2015 a fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler. De asemenea, academicianul Leon Dănăilă s-a numărat printre laureaţii celei de-a patra ediţii a Galei Premiilor „Constantin Brâncoveanu”, din 26 septembrie 2017, fiindu-i decernat Premiul la categoria Medicină.

A fost ales membru corespondent al Academiei Române (24 octombrie 1997), apoi membru titular al acesteia (20 decembrie 2004), este membru de onoare al AOSR, precum şi membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale (1993). Este, de asemenea, membru al unor societăţi ştiinţifice internaţionale: New York Academy of Sciences (1995), London Diplomatic Academy (2000), L’Union Médicale Balkanique (1986), European Association of Neurosurgical Sciences (1987), International Society of Psychoneuroendocrinology (1991), International Psychogeriatric Association (1991), Société Française de Pharmacologie Clinique et Thérapeutique (1991), Biomedical Optics Society (1992), International Society for Optical Engineering (SPIE) (1992), Balkan Society of Angiology and Vascular Surgery (1994), World Federation of Neurosurgical Societies (1992), Société de Neurochirurgie de Langue Française (1996), American Heart Association (1999), European Association of Medical Laser (1998), International Stroke Society (Japan) (1999), American Association for the Advancement of Science (2003), European Society for Stereotactic and Functional Neurosurgery (2003), Congress of Neurological Surgeons (2004), membru de onoare activ al Asociaţiei Naţionale împotriva Corupţiei, Abuzurilor şi Drepturile Omului (2006), International Neuropsychologicaly Society (2008), American Chemical Society (2008).

A primit titlul de cetăţean de onoare al oraşelor Darabani (21 mai 1999) şi Dorohoi (18 septembrie 1999), iar la 24 iunie 2015 a fost declarat cetăţean de onoare al municipiului Botoşani.

Academicianul Leon Dănăilă face parte din comitetul director al următoarelor reviste de specialitate: Romanian Journal of Reconstructive Microsurgery, Romanian Neurosurgery, Romanian Journal of Neurology and Psychiatry, National Medical Review and Proceedings of the Romanian Academy. Este editor-şef al revistei Romanian Journal of Neurosurgery.

Foto: Adevarul

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Un erou al badmintonului din Botoșani a plecat dintre noi: Rămas bun, „Profu” Daniel Hrițcu

Publicat

Publicitate

Badmintonul din Botoșani și din întreaga țară își ia astăzi rămas bun de la cel mai mare antrenor pe care aceste meleaguri l-au dat vreodată. Daniel Hrițcu, un Maestru Emerit al Sportului, a lăsat o moștenire de neprețuit în lumea sportului, fiind un mentor deosebit pentru zeci de generații de copii.

Timp de aproape trei decenii, Daniel Hrițcu a fost sufletul secției de badminton a Clubului Sportiv Botoșani. Prin mâinile sale au trecut sute de sportivi care au obținut rezultate excepționale atât pe plan național, cât și internațional.

„Profu”, așa cum era cunoscut și respectat de toți cei care l-au avut ca antrenor, a reușit să modeleze și să șlefuiască talente care au dus numele Botoșaniului și al României pe cele mai înalte trepte ale podiumurilor.

Fost handbalist, Daniel Hrițcu a ales să își dedice viața badmintonului după încheierea carierei sportive. Chiar dacă drumul său s-a schimbat, pasiunea și devotamentul față de sport au rămas aceleași. A „dat ora exactă” în nenumărate rânduri, prin rezultatele extraordinare obținute de sportivii pe care i-a îndrumat.

„Astăzi, când veștile triste ne aduc în față dispariția sa, întreaga comunitate de badminton din Botoșani și din România este în doliu. Rămas bun, „Profu”! Moștenirea ta va trăi mereu în fiecare sportiv care a avut privilegiul de a te cunoaște și de a învăța de la tine”, au transmis cei care l-au cunoscut și l-au prețuit ăe marele antrenor.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de duminică, 23 februarie 2025

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 23 februarie 2025, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 23 februarie 2025:

Loto 6/49: 23, 43, 21, 32, 1, 49

Loto 5/40: 19, 18, 31, 16, 1, 17

Joker: 42, 14, 6, 44, 40 +9

Noroc: 5 1 9 6 5 0 3

Publicitate

Noroc Plus: 1 2 5 6 6 8

Super Noroc: 1 0 9 8 2 6

Citeste mai mult

Eveniment

Dacă plecați la drum: Transport agabaritic de 788 de tone pe șoselele din România. Este cel mai mare care a traversat țara

Publicat

Publicitate

Transport agabaritic RECORD pentru centrala de la Mintia, adus duminică pe șoselele din România. Ministrul Energiei a declarat că la Mintia prinde contur cea mai mare centrală pe gaz din UE, relatează alba24.ro.

În aceste zile, la Mintia este adusă o turbină de mari dimensiuni, cu un convoi agabaritic record pentru România.

Centrala ar urma să fie pusă în funcţiune în totalitate în anul 2026.

Imagini cu transportul turbinei de mari dimensiuni, au fost postate duminică de DRPD Timișoara.

Potrivit reprezentanților DRDP Timișoara, duminică dimineață, la ora 9, de la Nădlac DN 7, a pornit cel mai mare transport agabaritic care parcurge vestul țării, un transport lung cât un teren de fotbal.

Publicitate

Utilajul are o greutate de 788 de tone și convoiul care îl transportă are o lungime de 120 de metri.

Destinația finală a acestuia este Termocentrala Mintia.

Citeste mai mult

Eveniment

Liga Profesionistă de Fotbal a modificat ora la care se joacă sâmbătă Universitatea Cluj – FC Botoşani în etapa a 29-a

Publicat

Publicitate

Liga Profesionistă de Fotbal a anunțat astăzi că vor avea loc trei modificări în programul etapei a 29-a din Superliga, respectiv la orele de disputare ale meciurile de sâmbătă şi a primului programat duminică, relatează mediafax.ro.

Potrivit sursei citate, programul modificat este următorul:

Vineri, 28 februarie

Ora 17.00 Unirea Slobozia – Oţelul Galaţi

Ora 20.00 Sepsi OSK Sf. Gheorghe – CFR 1907 Cluj

Sâmbătă, 1 martie

Publicitate

Ora 16.00 Universitatea Cluj – FC Botoşani

Ora 19.00 Universitatea Craiova – Farul Constanţa

Duminică, 2 martie

Ora 15.00 Politehnica Iaşi – Petrolul Ploieşti

Ora 20.00 FC Rapid 1923 – FCSB

Luni, 3 martie

Ora 17.00 Gloria Buzău – UTA Arad

Ora 20.00 Dinamo Bucureşti – FC Hermannstadt

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending