Connect with us
Publicitate

Actualitate

1 ianuarie 2025: Salariul minim brut va crește la 4.100 de lei. Legea intră la aprobare în Camera Deputaților

Publicat

Publicitate

Salariul minim brut pe economie se va majora de la 1 ianuarie 2025, după ce proiectul de Lege care transpune în legislația națională Directiva (UE) 2022/2041, a trecut luni de Senat și va intra la aprobare în Camera Deputaților, relatează alba24.ro

Salariul minim brut a fost majorat din 1 iulie de la 3.300 de lei la 3.700 de lei. De la 1 ianuarie 2025, acesta ar urma să crească la cel puțin 4.100 de lei, potrivit stirileprotv.ro.

În ceea ce privește salariul minim net, majorarea ar trebui să fie de la 2.363 de lei cât este în prezent la 2.450 lei.

Legea aprobată la Senat nu stabilește însă suma, ci mecanismul prin care salariul minim brut va fi actualizat anual.

Salariul minim brut. Cum va fi stabilit. Modificări la Senat

În proiectul adoptat de Senat, se precizează că ”Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, corespunzător programului normal de muncă, se stabilește anual prin actualizarea periodică”

Publicitate

Se aplică, de la 1 ianuarie, prin hotărâre a Guvernului, după consultarea confederațiilor sindicle și patronale reprezentative la nivel național.

”Angajatorul este obligat să garanteze în plată salariaților un salariu de bază brut lunar cel puțin egal cu salariul de bază brut”, mai prevede proiectul. A fost eliminată sintagma ”pe țară, cu excepția grevei”.

La stabilirea salariului minim brut se vor lua în calcul cel puțin următoarele criterii:

Publicitate
  • puterea de cumpărare a salariului minim, luând în considerare costul vieții
  • nivelul general al salariilor și distribuția acestora
  • rata de creștere a salariilor
  • nivelurile și evoluțiile productivității la nivel național pe termen lung

Indicatorul de referință pentru evaluarea gradului de adecvare a salariului minim brut va fi pondere de 45%-52% a valorii acestui salariu în câștigul salarial mediu brut. Anterior, procentul era de 50-52%.

Salariul minim brut. Amenzi mai mari

Amenzile pentru nerespectarea de către angajatori a dispozițiilor privind garantarea în plată a salariului de bază minim brut cresc. Acestea vor fi între 3000 de lei și 5000 de lei pentru fiecare persoană căreiau nu i s-a garantat acest salariu. Valoarea cumulată nu va depăși 200.000 de lei.

În legislația actuală, amenzile sunt de la 300 de lei la 2000 de lei.

Decizia finală privind stabilirea salariului minim brut pe țară va aparține Camerei Deputaților.

Salariul minim brut. Precizările ministrului Muncii

Proiectul de lege privind stabilirea salariilor minime adecvate îşi propune în principal adecvarea salariului minim. Se urmărește protejarea puterii de cumpărare a lucrătorilor şi să existe o analiză cât mai atentă cu privire la distribuţia salariilor, a declarat, în august, ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

Guvernul a aprobat, în iunie, Legea privind stabilirea salariilor minime europene, prin care se asigură transpunerea în legislaţia naţională a Directivei (UE) 2022/2041 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană.

„Acest proiect de lege îşi propune în principal adecvarea salariului minim, astfel încât să protejăm puterea de cumpărare a lucrătorilor, să avem o analiză cât mai atentă cu privire la distribuţia salariilor. Nu în ultimul rând, trebuie să ţinem cont de productivitatea muncii, astfel încât competitivitatea companiilor să nu fie afectată”, a menţionat Simona Bucura-Oprescu, potrivit Agerpres.

în prezent, salariul mediu brut pe economie este de 7.567 lei.

În țată sunt 1.105.977 de persoane care primesc salariul minim pe economie

Salariul minim european este prevăzut şi în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Jalonul 392, potrivit căruia salariul minim brut pe ţară garantat în plată se va stabili în baza unui mecanism obiectiv, bazat pe o formulă clară, în consultare cu partenerii sociali.

Adecvarea acestui venit minim presupune ca salariul să nu fie mai mic de 50% din câştigul salarial mediu brut.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Amnistia fiscală: ANAF trimite prin poștă scrisori de informare contribuabililor cu datorii

Publicat

Publicitate

Amnistia fiscală. ANAF trimite scrisori de informare contribuabililor cu datorii. Aceștia sunt anunțați cum pot beneficia de prevederile OUG 107/2024, scrie alba24.ro.

Peste 800.000 de contribuabili persoane fizice vor primi prin poștă o scrisoare de informare, a anunțat ANAF și Ministerul Finanțelor.

Contribuabilii sunt informați privind măsurile fiscale și beneficiile acestora. Aceștia mai primesc:

notificarea tiparită privind intenția de a beneficia de anularea obligațiilor bugetare, așa cum sunt prevăzute în OUG nr. 107/2024
cererea de anulare
Vor primi și un plic pretiparit pentru situatia în care doresc să transmită către organul fiscal notificarea.

”Prin scrisoarea de informare contribuabililor le este adus la cunostință cuantumul obligațiilor restante la 31 august 2024, existente în evidența fiscală, astfel încât să știe ce sume trebuie achitate și ce sume pot fi anulate”, informează ANAF.

Potrivit sursei citate, contribuabilii au posibilitatea efectuării de plăți fie în numerar, fie prin intermediul cardului bancar, caz în care le va fi înmânată chitanța cu dovada încasării.

Publicitate

Poșta Română va vira în contul prevăzut în OUG nr. 116/2024, deschis la Trezoreria Operativă Centrală, sumele încasate.

Vezi ANAF a publicat ghidul amnistiei fiscale. Cum pot fi șterse datoriile la stat. Beneficiari, condiții, procedură

După trimiterea notificării, vor primi certificatul de atestare fiscală ce va cuprinde situația fiscală proprie defalcată pe obligații bugetare care trebuie achitate, pentru a beneficia de anularea accesoriilor și a procentului aferent obligației principale.

Publicitate

Termenul limită pentru depunerea cererii de anulare este 25 noiembrie 2024, inclusiv.

Citeste mai mult

Eveniment

Cod galben de ceață pentru mai multe localități din județul Botoșani.

Publicat

Publicitate

Din această cauză se reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri.

Localitațiile vizate sunt : Botoșani, Flămânzi, Ungureni, Hudești, Mihai Eminescu, Frumușica, Albești, Trușești, Ștefănești, Coțușca, Suharău, Bălușeni, Lunca, Havârna, Cristești, Vorniceni, Curtești, Rădăuți-Prut, Răchiți, Copălău, Călărași, Avrămeni, George Enescu, Gorbănești, Manoleasa, Hlipiceni, Păltiniș, Vlăsinești, Broscăuți, Coșula, Todireni, Mileanca, Prăjeni, Sulița, Dângeni, Stăuceni, Roma, Santa Mare, Unțeni, Știubieni, Darabani, Drăgușeni, Durnești, Nicșeni, Dobârceni, Corlăteni, Mihălășeni, Blândești, Cordăreni, Viișoara, Hănești, Săveni, Ripiceni, Concești, Românești, Mitoc, Dimăcheni, Adășeni și Răușeni.

Pentru evitarea producerii unor evenimente rutiere, adresăm conducătorilor auto recomandarea de a adapta viteza la condițiile de drum. Circulați prudent pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic!

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfinții Mucenici Evlampie şi sora sa, Evlampia

Publicat

Publicitate

Sfinţii Mucenici Evlampie şi sora sa, Evlampia, au trăit pe vremea lui Maximian (286-305), pe când în Nicomidia era dregător Maxim. Din cauza prigoanei, împreună cu mai mulţi creştini se ascundeau în munţi şi prin pus­tietăţi. Evlampie, fiind trimis oarecând să cumpere pâine din oraş, a fost prins de închinătorii la idoli şi dus în faţa judecătorului.

Acolo, el a mărturisit cu mult curaj că este creştin, refuzând să aducă jertfe lui Marte. În loc să jertfească, a poruncit idolului să cadă şi, căzând, s-a sfărâmat în bucăţi. Fiind chinuit, a venit la groaznica privelişte şi sora sa, Evlampia, care, mărturisind că este creştină, se ruga de prigonitori să fie părtaşă la chinurile fratelui ei. Şi băgându-i pe amândoi într-un cazan cu apă clocotită, Sfinţii Evlampie şi Evlampia au rămas nevătămaţi. Văzând aceasta, mulţi păgâni au crezut în Domnul Iisus Hristos. Apoi, celor doi li s-au tăiat capetele, primind astfel cununa muceniciei.

Sfântul Cuvios Teofil Mărturisitorul (sec. 8) s-a născut din părinți creștini într-un sat din orașul Tiberiapolis. La vârsta de 13 ani s-a dus în munte la Cuviosul Ștefan Sihastrul și l-a rugat să îl primească în viața călugărească. După trei ani de rugăciuni și ascultare s-a făcut monah. Teofil a trăit în pace până în vremea împăratului iconoclast Leon Isaurul (717-741). A fost supus supliciilor și dus în Niceea la judecată. Aici, Cuviosul Teofil l-a convins pe judecător asupra cinstirii sfintelor icoane, care i-a dat voie să plece.

Citeste mai mult

Actualitate

Alocațiile pentru copii cresc din ianuarie 2025: Noile sume anunțate

Publicat

Publicitate

Începând cu 1 ianuarie 2025, alocațiile pentru copii vor beneficia de o nouă majorare, conform anunțului făcut de Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, scrie realitatea.net.
Aceasta a precizat că alocațiile vor fi ajustate cu o creștere de 10,4%, în conformitate cu rata inflației, oferind astfel un sprijin financiar suplimentar familiilor din România. Măsura face parte din strategia guvernamentală de a sprijini părinții în creșterea și educarea copiilor, oferindu-le un ajutor financiar adaptat la creșterea costurilor vieții.

Noile valori ale alocațiilor pentru copii începând din 2025
Ministrul Muncii a detaliat sumele ce vor fi acordate după această ajustare. Astfel, pentru copiii cu vârsta de peste 2 ani, alocația va ajunge la 323 de lei lunar, în timp ce pentru copiii cu vârsta sub 2 ani și cei cu dizabilități, alocația va depăși 700 de lei. „Alocațiile vor crește cu 10,4%, ceea ce înseamnă că pentru copiii mai mari de 2 ani vom ajunge la aproximativ 323 de lei, iar pentru cei sub 2 ani, valoarea va crește la peste 700 de lei”, a declarat Simona Bucura Oprescu.

Această ajustare a alocațiilor continuă tendința de creștere anuală în funcție de rata inflației. În luna ianuarie 2023, alocațiile au fost majorate cu 13,8%, urmând aceeași regulă stabilită prin Ordonanța de Urgență 126/2021, care prevede că, începând din 2023, alocațiile se indexează automat anual, conform inflației anuale comunicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Creșterea din ianuarie 2023 a dus la următoarele valori:

de la 256 de lei la 292 de lei pentru copiii cu vârsta de peste 2 ani și pentru tinerii care urmează cursuri liceale sau profesionale;
de la 631 de lei la 719 lei pentru copiii cu handicap de până la 18 ani.

Majorarea alocațiilor vine ca o măsură de protecție socială esențială pentru familiile din România, contribuind la acoperirea unor costuri crescute în educația și îngrijirea copiilor. Indexarea automată cu inflația, conform reglementărilor în vigoare, asigură că aceste sume reflectă evoluțiile economice și ajută familiile să facă față provocărilor financiare.

Publicitate

Alocațiile se vor majora în fiecare an, la începutul lunii ianuarie, pe baza inflației raportate de INS pentru anul anterior, asigurând astfel o ajustare constantă a acestui ajutor esențial pentru familii.

 

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending