Connect with us
Publicitate

Eveniment

Piesa „Eroinele”, succes răsunător la nivel național. Actrițele din Botoșani vor participa la Festivalului Național de Teatru

Publicat

Publicitate

Spectacolul „EROINE”, în regia lui Andrei Măjeri, care a avut premiera pe 11 și 12 iunie la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani, s-a bucurat de un succes răsunător, atât pe plan local cât și la nivel național.

Reacțiile spectatorilor, dar și ale criticilor de specialitate nu au întârziat să apară și au fost pe măsură. Spectacolul a provocat emoție, a surprins și a reconfirmat valoarea actorilor Teatrului „Mihai Eminescu”.

Ecourile acestui spectacol sunt încă prezente, iar publicul care nu a reușit să îl vadă, așteaptă cu nerăbdare stagiunea din toamnă.

„Sunt sigură acum că spectacolul EROINE trebuie văzut de cel puțin 2-3 ori ca să-i poți pătrunde toate mesajele. Întâi am fost fascinată de forța interpretărilor! Apoi vin gândurile, simbolurile, interpretările… M-am tot gândit la acea barcă, manevrată de eroine (fără alt ajutor!), loc de salvare pentru ele, loc unde au gasit ajutor și alinare, chiar dacă toate erau suflete rănite. M-am tot gândit la timpul pe care îl traversăm. Câți dintre noi au șansa să fie într-o barcă a empatiei, înțelegerii și ajutorului reciproc?! Multe, multe mesaje transmite această piesă! Respect celor care au dat viață textului lui Ovidius!” a scris o spectatoare pe o pagină de socializare.

„La final de stagiune, Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani propune un spectacol care marchează începutul schimbării de repertoriu. Andrei Măjeri, recent angajat al teatrului și-a asumat integral acest spectacol și cu sprijinul coregrafei Victoria Bucun a adus la scenă nouă povești de dragoste care puse cap la cap dau naștere unui întreg univers. Iubirea tumultoasă, pasionantă, cea care învrăjbește și naște războaie devine pretextul pentru cele nouă scrisori: Ariadna către Tezeu, Penelopa către Ulise, Fedra către Hipolit, Deianira către Hercule, Briseida către Ahile, Hipsipila către Iason, Medeea către Iason, Enone către Paris, Paris către Elena. Poți să nu ai habar de istorie antică, să nu fi auzit niciodată de zeii Greciei Antice sau de Penelopa și tot te ating dramele celor nouă eroine” a scris, cu titlul sugestiv „Eroine – începutul unei noi ere”, pe BookHub.ro Nona Rapotan, critic literar, muzical și de spectacole.

„Experiența EROINE a fost primul meu contact cu trupa botoșăneană, cu nouă dintre actrițele acestui colectiv. Un grup din care fac parte și alături de care vreau să cresc. Țin să vă spun că aceste doamne sunt fabuloase. Spectacolul nostru este o suită de scrisori/monoloage, așadar fiecare are momentul ei. Daaar, mai ales, ele știu să fie acolo pentru colege, să le fie un prim public, un interlocutor de prim rang. Suroritate? Avem!”, mărturisește regizorul Andrei Măjeri, după premieră.

Publicitate

Dar, girul calității nu a întârziat să apară și din partea organizatorilor de festivaluri teatrale. Spectacolul EROINE a fost onorat de mai multe invitații la manifestări de profil din țară. Teatrul „Mihai Eminescu” va fi prezent cu spectacolul EROINE în data de 5 august la Constanța, la „SEAS – Stagiunea estivală a artelor Spectacolului”. De asemenea, am primit invitația de a participa la cea de-a 32-a ediție a Festivalului Național de Teatru care se va desfășura în perioada 5 – 13 noiembrie 2022 la București.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Pepco a retras de la vânzare o păpușă cu risc de sănătate pentru copii. Se poate returna fără bon

Publicat

Publicitate

Pepco a retras de la vânzare o păpușă. Este vorba despre articolul PLU 596593 Păpușă Maya Moya Mia Ultra Glow, cu accesorii, cod EAN: 2200159659366.

Aceasta nu îndeplinește cerințele Regulamentului Ministrului Dezvoltării și Finanțelor din 20 octombrie 2016 privind cerințele pentru jucării, a anunțat retailerul pe siteul propriu.

”Din cauza depășirii clare a valorii limită de migrare a substanței de aluminiu, detectată în creta care colorează părul în roz (parte a setului), aceasta prezintă un risc mare de efecte adverse asupra sănătății umane, (legate de expunerea la substanțele sau amestecurile conținute în jucărie) și prezintă un risc pentru siguranța și sănătatea utilizatorilor.

Anunțul este publicat în conformitate cu procesul desfășurat de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC)” precizează Pepco.

 

Publicitate

Pepco a retras de la vânzare o păpușă: cum poți lua banii înapoi

Vă rugăm să returnați articolul de mai sus și să recuperați suma cheltuită pentru achiziționarea acestuia. Nu este necesară chitanța.

Returul se poate face în orice magazin Pepco din țară, fără a fi necesară dovada achiziției (bonul fiscal sau factura fiscală)” a anunțat compania.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Avertizarea de COD ROȘU de caniculă a băgat autoritățile în ședință. Măsurile luate prevenirii unor situații de urgență

Publicat

Publicitate

În contextul codurilor portocaliu și roșu de caniculă, prefectul Sorin Cornilă, a convocat, astăzi, membrii Comitetului Județean pentru Situații Urgență Botoșani cu responsabilități în gestionarea fenomenelor meteorologice determinate de creșterea temperaturilor și a altor evenimente nedorite ce se pot produce pe perioada sezonului cald, pentru adoptarea unor măsuri în vederea prevenirii apariției unor situații de urgență.

Potrivit meteorologilor, mâine, județul Botoșani se va afla sub incidența unui COD PORTOCALIU de caniculă. Temperaturile maxime vor fi de 36-40 de grade, iar cele minime, se vor situa în jurul a 20 de grade (nopți tropicale). Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități.

Sâmbătă și duminică va fi și mai cald, fiind instituit un COD ROȘU de caniculă. Sunt așteptate temperaturi de 37 – 41 de grade. Cele minime, se vor situa în jurul a 20 de grade (nopți tropicale). Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități.

Pentru a veni în sprijinul cetățenilor, la nivelul Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență au fost dispuse măsuri de amenajare a unor spații închise, dotate cu aer condiționat și apă potabilă pentru populație.

În vederea prevenirii și combaterii efectelor cauzate de creșterile de temperatură și depășirea indicelui critic de temperatură-umezeală, autoritățile locale vor avea în vedere identificarea și monitorizarea persoanelor vulnerabile.

Unitățile spitalicești au fost înștiințate să pună la dispoziția persoanelor afectate de caniculă, spații special amenajate, dotate cu aer condiționat, dozatoare de apă, medicamente, echipamente medicale, dar și mobilier adecvat pentru odihnă.

Publicitate

În aceste zile, Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani își va intensifica activitățile de control la instituțiile și operatorii economici care își desfășoară activitățile în spații deschise.

Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă au fost înștiințate să monitorizeze situaţia şi să anunţe în cel mai scurt timp Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani în cazul producerii unor evenimente generate de caniculă.

Informare preventivă!

Publicitate

Pentru a trece cu bine de această perioadă, ISU Botoșani recomandă respectarea următoarelor măsuri:

– efectuaţi deplasări în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul;

– evitaţi aglomeraţiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00-18.00;

– purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare;

– evitaţi băuturile ce conţin alcool, cofeină sau zahăr;

– consumaţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe sau ceaiuri;

– mâncaţi fructe şi legume şi evitaţi alimentele cu un conţinut mare de grăsimi;

– păstraţi legătura cu persoanele în vârstă din familia dumneavoastră, interesați-vă de starea de sănătate a acestora şi oferiţi-le asistenţă la nevoie;

– nu lăsaţi copiii / animalele de companie singuri/singure în autoturisme;

– creaţi un ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului.

Evitaţi creşterea temperaturii, având grijă să:

– limitaţi utilizarea aparatelor electrocasnice, a luminii artificiale şi a surselor de căldură;

– menţineţi închise toate ferestrele când temperatura exterioară este mai mare decât cea din spaţiul închis;

– scădeţi temperatura, având grijă să aerisiţi dimineaţa devreme sau seara târziu;

– reglaţi aerul condiţionat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.

Pentru a preveni incendiile în perioada caniculei, recomandăm respectarea următoarelor măsuri:

– respectați normele de prevenire și stingere a incendiilor;

– nu utilizați focul deschis în zonele cu vegetație uscată, la distanțe mici față de locurile cu pericol de explozie sau față de materiale combustibile;

– nu expuneți la soare sau în zone supraîncălzite recipiente sau rezervoare ce conțin lichide inflamabile sau gaze sub presiune;

– pregătiți hrana prin utilizarea focului deschis doar în locurile special amenajate, în condiții și la distanțe care să nu permită propagarea focului la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații sau la alte vecinătăți;

– nu aruncați țigările nestinse în apropierea vegetației uscate;

– nu lăsați copiii nesupravegheați, cu mijloace ce pot produce aprinderea (chibrituri, brichete etc.).

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și din aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Citeste mai mult

Administratie

Botoșani: Lucrările de modernizare a drumului Dobârceni – Murguța – Ștefănești vor fi gata la termen

Publicat

Publicitate

Potrivit vicepreședintelui Consiliului Judetean Botoșani, Dorin Birta, lucrările de modernizare a drumului județean DJ 294B Dobârceni – Murguța – Ștefănești avansează conform graficului de lucrări.

În această perioadă se realizează stratul de balast stabilizat și imediat după finalizarea acestei etape se va turna covor asfaltic pe acest drum de piatră în lungime de peste 10 kilometri ce leagă comuna Dobârceni de orașul Ștefănești și implicit de drumul național DN 24C.

Până la final de an acest drum va fi unul realizat după toate standardele calitative și va reprezenta o alternativă modernă de circulație pentru locuitorii din zonă.
Proiectul de modernizare a acestui drum județean de piatră este finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” și din bugetul propriu al Consiliului Județean Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO&VIDEO: „Școala de vară” din pridvorul Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul” a adunat și anul acesta sute de copii

Publicat

Publicitate

Joi, curtea Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul” a fost neîncăpătoare la deschiderea unei noi ediții a proiectului „Școala de vară”, organizată atât pentru copiii din parohie, cât și pentru alți doritori din oraș, din anul 2011, în fiecare vară, neîntrerupt. Anul acesta, programul se va desfășura în perioada 11 iulie – 14 august. „Gândul bun și rugăciunea vindecă trupul și sufletul” este tema aleasă anul acesta.

Joi, curtea lăcașului de cult a fost arhiplină, la startul Școlii de vară fiind prezenți copii între 5 și 12 ani, care au poposit de pe holurile școlii în curtea și în pridvorul bisericii, pentru a continua educația, de această dată prin metode extracurriculare, în atmosfera dragostei de Dumnezeu, pentru o experiență care le aduce zâmbetul și bucuria zilelor de vacanță.

În urmă cu 11 ani, la prima experiență a Școlii de vară de la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” s-au înscris doar…10 copii. Fiecare ediție a făcut ca interesul părinților și copiilor pentru un astfel de proiect să crească exponențial, ajungând ca anul acesta să se reverse o avalanșă de solicitări, organizatorii fiind nevoiți să sisteze înscrierile după numai o săptămână de la anunț.

Proiectul educațional de voluntariat interinstituțional este coordonat de către părintele protopop Petru Fercal, prof. Olguța Șchiopu, inspector școlar pentru învățământul primar la Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, precum și de către Elena Șoptea de la Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” Botoșani.

Partenerii implicați sunt: Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” Botoșani, Poliția Locală Botoșani, Muzeul Județean Botoșani, Centrul Militar Județean Botoșani și Protopopiatul Botoșani, precum și alte instituții.

Perioada de derulare a proiectului este 11 iulie – 14 august. Programul este de luni până vineri, între orele 10.00 și 12.00. Peste 60 de cadre didactice din Botoșani și-au dat mâna anul acesta pentru un succes demn de acest proiect cu tradiție. Profesorii vor fi sprijiniți de peste o sută de voluntari, elevi la liceele din oraș. Pentru voluntari este o adevărată provocare să interacționeze cu copii de 5 sau 6 ani, să creeze jocuri care să-i mențină atenți și să le aducă bucurie. Copiii participanți la „Școala de vară” vor experimenta activități din mai multe domenii: dezvoltare personală, limbi străine, pictură, jocuri interactive, cateheze, muzică, ateliere de cusut, sport și altele.

Publicitate

Și cum tot lucrul pe care îl face omul trebuie început cu rugăciunea, părintele protopop Petru Fercal s-a rugat împreună cu părinții, copilașii și profesorii voluntari, după care inspectorul școlar pentru învățământul primar la Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, prof. Olguța Șchiopu, a adresat copiilor îndemnul la bucurie și la cunoaștere și i-a invitat pe toți să îi răsplătească cu aplauze pe dascălii care fac ca acest proiect să își atingă scopul, participând ca voluntari.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending