Connect with us
Publicitate

Eveniment

În ce zile din săptămână cad Crăciunul și Anul Nou, anul acesta. Mini-vacanța, sărbătorile și zilele libere din decembrie 2022

Publicat

Publicitate

Sărbătorile de Crăciun și Anul Nou cad în acest an în weekend, ceea ce înseamnă că românii nu vor mai beneficia de mini-vacanțele de până acum. 

Ajunul Crăciunului și Crăciunul cad sâmbăta și duminica și la fel se întâmplă și cu Ajunul Anului Nou și cu Anul Nou.

Luni, a doua zi de Crăciun, este zi liberă astfel încât românii vor avea atunci 3 zile dedicate acestei sărbători.

Publicitate

Începutul lunii decembrie va aduce o mini-vacanță pentru angajați. 30 noiembrie, Ziua Sfântului Andrei cade într-o zi de miercuri, iar joi este 1 Decembrie – Ziua Națională.

Bugetarii vor avea liber și vineri, astfel încât minivacanța angajaților din sectorul public va ajunge la 5 zile, incluzând și weekendul. Măsura a fost deja discutată la nivelul Coaliției, aprobarea ei fiind o formalitate.

De altfel, și o parte dintre companiile private își vor lăsa angajații liberi în ziua de vineri.

Publicitate

Conform legislaţiei în domeniul muncii, persoanele care aparţin altor culte religioase legale decât cele creştine beneficiază de două zile pentru fiecare sărbătorile religioase anuale.

Luna decembrie a anului 2022 va avea 20 de zile lucrătoare.

România are mai puține zile libere comparativ cu alte state din UE
Spania – 38 de zile libere
Elveția – 26 de zile libere
Albania- 21 de zile libere
Bosnia și Herțegovina – 21 de zile libere
Germania -18 zile libere
Kosovo – 17 zile libere
Cipru -16 zile libere
Malta -14 zile libere
Suedia -13 zile libere
Italia -12 zile libere
Belgia -10 zile libere
Rusia – 17 zile libere
Marea Britanie – 16 zile libere
Serbia – 10 zile libere
Bulgaria – 14 zile libere

Publicitate

În 2023, Paștele Ortodox va fi sărbătorit la data de 16 aprilie, iar Paștele Catolic în data de 9 aprilie.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Minune la Botoșani: Unei persoane cu deficiențe de auz care cerșea la supermarket i-a revenit auzul după ce a ajuns la poliție

Publicat

Publicitate

Unei persoane cu deficiențe de auz care cerșea în porta unui supermarket i-a revenit auzul după ce a ajuns la sediul Poliției Locale de la Botoșani.

În cursul zilei de 24.04.2024, în jurul orei 10.30, aflată în exercitarea atribuțiilor de serviciu, o patrulă din cadrul Serviciului Protecția Mediului, aflată în zona str. Independenței nr. 4 a observat în parcarea unui supermarket, două persoane care apelau la mila publicului, având un comportament insistent la adresa cetățenilor ce ieșeau/intrau în magazin.

La vederea polițiștilor locali una dintre femei a părăsit zona, fiind interceptată doar una dintre ele.

Publicitate

Deoarece a refuzat să se legitimeze sau să ofere informații cu privire la identitatea sa, mimând comportamentul unei persoane cu deficiențe de auz, polițiștii locali au condus-o la sediul instituției pentru a efectua verificări cu privire la identitatea sa.

În mod surprinzător, la sediul Poliției locale, persoanei i-au revenit simțurile, furnizând informații cu privire la identitatea sa.

Pentru fapta sa numita I.B.F., cu domiciliul în sat Condeești, județ Ialomița, a fost sancționată contravențional potrivit prevederilor Legii nr. 61/1991 – pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice.

Publicitate

“De la începutul acestui an, polițiștii locali au aplicat 58 de sancțiuni contravenționale pentru fapte de cerșetorie, constatate în diverse zone de pe raza municipiului”, a transmis Poliția Local de la Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

Veste bună: TOŢI cei şase operatori de transport feroviar de călători din România, integraţi pe platforma de bilete ONLINE

Publicat

Publicitate

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a anunţat astăzi că, de miercuri, toţi cei şase operatori de transport feroviar de călători din România au fost integraţi pe platforma Ghişeu Unic – Vânzare Online, relatează mediafax.ro.

„Începând de ieri, 24 aprilie 2024, soluţia software Ghiseul Unic – dezvoltată de ARF – funcţionează cu toţi cei 6 operatorii de transport feroviar de călători (0TF) care prestează servicii publice de transport feroviar, odată cu integrarea SC Regio Călători în această platformă electronică de emitere bilete, livrată de SC Informatică Feroviară SA”, a anunţat joi ARF.

Conform autorităţii, scopul sistemului Ghişeu Unic – Vânzare Online îl reprezintă vânzarea de bilete la orice tren, indiferent de compania care îl operează şi rezervarea locurilor la trenurile oricărui operator.

Publicitate

„Astfel, menţionăm că, prin aceeaşi interfaţă (www.bilete.infofer.ro), călătorul poate cumpăra legitimaţiile de călătorie pe rute complexe, compuse din trenuri ale mai multor operatori de transport feroviar şi poate efectua plata integrală a călătoriei dintr-o singură tranzacţie. De asemenea, opţiunea achiziţionării unui bilet rămâne, în continuare, pentru trenurile unui singur operator, prin platforma proprie a acestuia”, transmite ARF.

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 25 aprilie 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 25 aprilie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 25 aprilie 2024:

Loto 6/49: 18, 21, 8, 2, 19, 1

Publicitate

Loto 5/40: 25, 17, 21, 40, 23, 10

Joker: 8, 44, 28, 12, 10 + 8

Noroc: 2 9 0 1 2 7 4

Publicitate

Noroc Plus: 2 1 6 3 4 9

Super Noroc: 1 0 1 3 7 8

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Pensiile pe luna mai 2024 vor fi plătite înainte de sărbători. Când vor ajunge banii la pensionari

Publicat

Publicitate

Plata pensiilor şi a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024, vor ajunge la pensionari înainte de sărbători. Mai exact, pensiile pe luna mai, vor fi plătite în avans.

Guvernul va aproba proiectul de Hotărâre în acest sens, care a fost pus pe ordinea de zi a ședinței de joi.

Proiectul propune devansarea plăţilor cu pensii şi alte drepturi prevăzute de legi cu caracter special în valoare totală de peste 9,331 miliarde de lei.

Publicitate

Astfel, urmează să fie virată suma de peste 1,961 miliarde lei din bugetul asigurărilor sociale de stat şi a sumei de 339,359 milioane lei din bugetul de stat către Compania Naţională Poşta Română S.A pentru plata în avans a pensiilor şi a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024, prin mandat poştal.

De asemenea, va fi virată suma de 6,347 miliarde lei din bugetul asigurărilor sociale de stat şi a sumei de 683,898 milioane lei din bugetul de stat, către băncile comerciale pentru plata în avans a drepturilor menţionate aferente lunii mai 2024, în cont curent sau în cont de card.

Sumele prevăzute vor fi virate de către Casa Naţională de Pensii Publice prin casele teritoriale de pensii până pe data de 30 aprilie 2024, inclusiv.

Publicitate

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut marţi ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu, să ia măsuri, astfel încât pensionarii să îşi primească pensiile înainte de Paşti.

„O rog pe doamna ministru Bucura Oprescu să vorbească cu toate băncile din România, să vedem ce modificări trebuie făcute la convenţii – şi cu Poşta Română – astfel încât toţi pensionarii să-şi primească pensiile înainte de sărbătorile pascale”, a spus premierul, în debutul şedinţei de Guvern.

Directorul general al CN Poşta Română, Valentin Ştefan, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că CNPR poate distribui pensiile înainte de sărbătorile pascale, dar procesul depinde de data la care primeşte banii.

Publicitate

„Răspunsul scurt este ‘da, până de sărbători putem livra pensiile’. Acum să vă dau câteva detalii…Data de 2 mai este zi lucrătoare.

În companie vom lucra. În doilea rând, noi avem capacitatea logistică de a duce pensiile până de sărbători.

Acum, depinde când ne intră banii în conturi de la Casa Naţională de Pensii, de la Trezorerie, de la Ministerul Muncii.

Publicitate

Există un întreg flux administrativ acolo. În funcţie de când vom primi banii, vom şti dacă vom ruga salariaţii să vină să lucreze în zilele libere sau nu, fie că vorbim de 1 mai fie că vorbim de 3.

De principiu, dacă ne ajung banii mai târziu, am avea nevoie de o singură zi nelucrătoare în care să-i chemăm la muncă să distribuie pensiile, dar deocamdată nu putem veni cu un răspuns clar, pentru că nu ştim când ne intră banii în conturi.

Dacă ne intră din timp, nu e nevoie; dacă ne intră mai târziu, va trebui să ne mobilizăm şi mai bine”, a spus Valentin Ştefan.

El a explicat că Poşta primeşte de obicei banii de pensii cu câteva zile înainte de data de 1 a lunii.

În aceste condiţii, dacă banii vor intra în conturi vineri, 26 aprilie, pensiile vor putea fi livrate beneficiarilor mai repede.

Chiar dacă sumele intră luni, toate pensiile pot fi duse până de sărbători, a dat el asigurări.

Potrivit, directorul general al Poştei Române, aproximativ 14.000 de angajaţi sunt implicaţi în distribuirea de pensii, din care 10.000 sunt poştaşi.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending