Connect with us
Publicitate

Actualitate

Comunicat ALDE Botoșani: Tradițiile și obiceiurile din străbuni sunt cele care bucură botoșănenii, indiferent de vârstă

Publicat

Publicitate

Tradițiile și obiceiurile din străbuni sunt cele care bucură botoșănenii,  indiferent de vârstă sau statut social.

Acest fapt a fost demonstrat în cursul zilei de duminică, când un număr impresionant de botoșăneni au participat la Festivalul de datini și obiceiuri de iarnă, organizat anual, de Centrul Creației Populare Botoșani. Aceste tradiții și obiceiuri de iarnă au fost puse în valoare de oameni iubitori de tradiția populară, de folclor dar și de cultură, din județul nostru, dar și din alte localități din zona Moldovei.

Faptul că formațiile de datini și obiceiuri au  participat la o paradă, care s-a desfășurat pe un traseu prestabilit pe strazile municipiului Botoșani, a fost o încântare pentru botoșănenii cu treabă prin oraș sau chiar  pentru cei de acasă, care s-au oprit pentru câteva minute, pentru a privi formațiile participante și pentru a-și aduce aminte de zilele copilariei de odinioară și de radăcinile neamului nostru românesc.

Un lucru este cert, indiferent de problemele și grijile pe care le avem cu toții, noi, botoșănenii, ne dorim din tot sufletul ca tot ce e frumos din tradițiile și obiceiurile din străbuni să nu se piardă, încercând parcă să reînviem în sufletele copiilor noștri dorința de a cunoaște trecutul strămoșesc precum și datinile și obiceiurile populare, lucru certificat de prezența numărului  mare de copii prezenți la parada de duminică.

„Pentru noi, botoșănenii, obiceiurile și tradițiile de astăzi, înseamnă a reflecta asupra vieții spirituale și morale a poporului român și ma bucur că există dorință  în acest sens și din partea tinerei generații care a participat într-un număr impresionant la acest festival de datini și obiceiuri de iarnă, atât ca participanți, cât și ca spectatori.  Consider, că orice copil, orice tânăr, trebuie educat pentru a fi un continuator al valorilor culturii populare, preacum și al evenimentelor istorice. Au trecut anii și astăzi privim cu nostalgie în urmă la vremurile de odinioară și ne bucurăm, ori de câte ori avem ocazia, de neasemuita frumusețe a datinilor crestinești. De asemenea, apreciez și felicit fiecare comună care a luat parte la această desfășurare de tradiții și datini străbune, precum și botoșănenilor care au participat la aceast eveniment, ce ne-a bucurat sufletele acum în prag de sărbători”, a precizat Roxana  Țurcanu, președintele ALDE Botoșani.

Comunicat de presă emis de ALDE Botoșani.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Capcanele mortale din Marea Neagră: de ce au apărut gropi cu o adâncime de până la 12 metri: „Se pot crea vârtejuri”

Publicat

Publicitate

După lucrările de lărgire a plajelor, la mal relieful subacvatic se află într-un proces continuu de schimbare, avertizează inginerii de mediu. Au apărut gropi adânci de până la 12 metri. Un tânăr de 23 de ani a fost găsit mort într-o astfel de groapă, la Neptun, scrie ADEVĂRUL.

Scafandrii de la ISU Dobrogea au dat miercuri, 10 iulie, de trupul tânărului, care era din Mangalia, după 12 ore de căutări. El se afla într-o groapă  cu o adâncime de trei metri, în imediata apropiere a țărmului.

„S-au format foarte multe gropi și am fost nevoiți să luăm fiecare groapă în parte”, a spus Marian Ciulei, ISU Dobrogea, conform Știrile ProTV.

Potrivit scafandrilor, gropile au dus la formarea unor curenți extrem de periculoși.

„Este inutil să înoate împotriva curentului pentru că pentru că de obicei curentul e mult mai puternic. Va trebui să se lase oarecum condus de curent, să stea cât mai mult la suprafață, să nu intre în panică”, a afirmat Pascale Roibu, scafandru.

O femeie a mărturisit, de asemenea, că „marea te trage amețitor”: „Am simțit-o pe propria piele. Am intrat doar până la genunchi, curenții sunt foarte puternici și marea te trage amețitor. Nici nu îți dai seama acum ești la mal, în 20-30 de secunde ești după geamandură”.

Publicitate

Astfel de gropi sunt și în Mamaia, unde au o adâncime de aproximativ trei metri, iar la Eforie ajung și până la șapte metri adâncime.

„Aceste gropi acționează ca niște diguri, ele modifică radical circulația curenților în zona lor. Se pot crea vârtejuri și alte fenomene neplăcute. Vor fi zeci de ani până când se va ajunge la un profil normal”, a spus Răzvan Mateescu, expert marin INCDM.

sursa: ADEVĂRUL

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfânta Mare Muceniță Eufimia

Publicat

Publicitate

Sfânta Eufimia s-a născut în orașul Calcedon (orașul Kadikoy – Turcia) din părinții binecredincioși Filofron și Teodosiana. În anul 307, în timpul persecuției pornite de împăratul Dioclețian împotriva creștinilor, Sfânta Eufimia a fost denunțată guvernatorului Prisc că este creștină. Suferința ei a început în timpul serbării păgâne închinată zeului Ares, zeul războiului, la care trebuiau să participe toți locuitorii, și să aducă jertfă idolilor.

Sfânta Eufimia a refuzat să participe la această sărbătoare păgână, s-a ascuns în munți, însă a fost prinsă împreună cu alți patruzeci și nouă de creștini și au fost aduși împreună înaintea guvernatorului Prisc pentru a fi judecați. Refuzând să aducă jertfă idolilor, Sfânta a fost supusă numeroaselor chinuri, însă prin minune dumnezeiască un înger al Domnului îi vindeca rănile, fapt pentru care guvernatorul a acuzat-o de vrăjitorie.

Primind poruncă să o arunce pe sfântă într-un cuptor înroșit, ostașii Victor și Sosten au fost opriți de îngerii lui Dumnezeu, fapt pentru care cei doi ostași s-au convertit la creștinism și au primit moarte mucenicească din porunca guvernatorului Prisc. Alți doi ostași, Cezar și Varus, au ascultat porunca guvernatorului și au aruncat-o în cuptor, fapt pentru care au fost pedepsiți de către Dumnezeu. Neavând nici o arsură, sfânta muceniță a fost scoasă din cuptor și întemnițată.

A doua zi dimineața, a fost adusă din nou în fața guvernatorului și supusă supliciilor. În cele din urmă, Sfânta Eufimia a suferit moarte martirică fiind aruncată animalelor sălbatice. Trupul sfintei a fost luat de părinții ei și îngropat în afara orașului; mai târziu creștinii au dezgropat sfintele ei moaște și le-au așezat evlavie în biserica zidită în Calcedon, în numele ei.

Sinodul al IV-lea Ecumenic din anul 451 s-a ținut în biserica sfintei mucenițe Eufimia din Calcedon. Moaștele sfintei mucenițe Eufimia au fost mutate din Calcedon în biserica Sfintei Sofia din Constantinopol. Împărat Constantin Copronim (741-775), luptător împotriva sfintelor icoane, voia să le arunce în mare, însă prin minune dumnezeiască au fost păzite. O parte din sfintele moaște se află în orașul Silviri (pe coasta apuseană a Mării Marmara), iar o altă parte se află în Paris.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Avertizare nowcasting de tip COD GALBEN pentru municipiul Dorohoi și comunele învecinate

Publicat

Publicitate

Sunt prognozate: averse torențiale care vor acumula 20…30 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie, grindină.

Meteorologii au emis o nouă avertizare nowcasting de tip COD GALBEN, valabilă până la ora 23:30 pentru localitățile Dorohoi, Vlădeni, Ibănești, Șendriceni, Vârfu Câmpului, Cristinești, Dersca, Hilișeu-Horia, Pomârla, Mihăileni, Leorda, Cândești, Brăești, Văculești, Lozna și Bucecea.

Evoluţia fenomenelor meteorologice prognozate este permanent monitorizată atât prin Centrul Operaţional al ISU Botoșani, cât și în teren de către Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență.

Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite pentru a interveni în cel mai scurt timp în sprijinul cetățenilor.

‼️ RECOMANDĂRI

▪️️închideți toate ferestrele locuinței
▪️în cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, nu încercați să le traversați prin apă și nu vă apropiați de malurile acestora
▪️️evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare și a elementelor de construcție ce pot fi ușor dislocate
▪️s️istați activităţile desfăşurate în teren deschis sau la înălţime
▪️️evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ;
▪️urmăriți la posturile radio/tv buletinele meteorologice şi recomandările autorităţilor;
▪️în cazul unei situații de urgență reale, sesizați evenimentul la numărul unic 112.

Publicitate

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro FURTUNĂ: https://fiipregatit.ro/ghiduri/furtuna-despre-8-6#siguranta-in-caz-de-furtuna-23, INUNDAȚII fiipregatit.ro/ghid/ghid-inundatie/ sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO&VIDEO Bilanțul furtunii de la Botoșani: Străzi inundate, copaci la pământ, trafic rutier blocat

Publicat

Publicitate

În urma fenomenelor meteo periculoase care s-au înregistrat, în această seară, în municipiul Botoșani și în mai multe comune ale județului, pompierii militari și voluntari, dar și drumarii au fost solicitați să intervină pentru înlăturarea efectelor, astfel:

– în curtea Secției Dermato-Infecțioase de pe strada Ștefan cel Mare din municipiul Botoșani, unde doi arbori au fost doborâți de vânt pe calea de acces;

– pe DJ 296 Botoșani-Roma, unde un copac era căzut pe partea carosabilă, iar traficul rutier blocat;

– pe strada Mihail Kogălniceanu din municipiul Botoșani, unde din cauza apei adunate pe șosea circulația rutieră era îngreunată;

– în localitatea Roma, unde o locuință a fost inundată;

– în municipiul Botoșani, pe strada Pacea, unde un copac putea să cadă peste acoperișul unei clădiri;

Publicitate

– pe DN 29 B, în apropierea localității Cucorăni, unde un arbore căzut pe partea carosabilă a blocat circulația pe un sens de mers;

– în localitatea Cătămărăști Deal, unde un stâlp de telefonie putea să cadă oricând peste fire electrice, o mașină și o casă;

– pe Calea Națională din municipiul Botoșani, unde un copac putea să cadă oricând peste fire electrice.

Publicitate

Pentru înlăturarea efectelor au acționat echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani, Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență Roma, Mihai Eminescu, drumarii de la Secției de Drumuri Naționale, Poliție Locală Botoșani și de la furnizorul de energie electrică.

Timp de mai bine de o oră, 19 comune ale județului s-au aflat sub incidența a două avertizări nowcasting tip cod portocaliu de averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie și grindină.

Pentru protecția populației din zonele vizate au fost transmise două mesaje de avertizare prin sistemul RO-ALERT.

Până la ora 22.45, alte 16 localități au fost sub o atenționare tip cod galben de instabilitate atmosferică.

Pe platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență FII PREGĂTIT pot fi consultate ghidurile special create pentru a afla cum vă puteți proteja în diverse situații de urgență, generate de fenomene meteo periculoase.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending